Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sojuz sa pripojil k ISS, aj keď sa mu jeden panel neotvoril
Zdielať na

Sojuz sa pripojil k ISS, aj keď sa mu jeden panel neotvoril

BAJKONUR / Ruská vesmírna loď Sojuz s trojicou kozmonautov na palube sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Oznámila to ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Nasledovať má otvorenie prielezu medzi loďou a výskumným modulom v ruskej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Sojuzu, ktorý odštartoval v noci na štvrtok z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane s Rusom Olegom Kononenkom, Američanom Kjellom Lindgrenom a Japoncom Kimijom Juiom, sa počas šesťhodinového letu neotvoril panel slnečnej batérie nachádzajúcej sa na ľavom boku.

Panel na opačnej strane sa rozvinul podľa plánu. Vzniknutý problém neovplyvnil hladké pristátie na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Tristodeväťdesiatjeden dní

Zatiaľ čo Lingren a Jui letia prvýkrát, Kononenko je už na svojom treťom lete. V stave beztiaže strávil už 391 dní a trikrát vstúpil do vesmírneho rpeistoru. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici ich očakáva posádka, ktorú tvoria Rusi Gennadij Padalka a Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly.

Let sa oneskoril približne o dva mesiace pre aprílovú haváriu nákladnej lode Progress. Podľa pôvodného plánu mal Sojuz odštartovať na konci mája.

Medzinárodnú vesmírnu stanicu stavali roky, pozrite si video:

Súvisiace články