Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čiastočné zatmenie Slnka, takto ste ho videli vy
Zdielať na

Čiastočné zatmenie Slnka, takto ste ho videli vy

BRATISLAVA / Celý svet sa dnes mohol tešiť zo zatmenia Slnka. Na Slovensku sme ho mohli v Bratislave sledovať od 9:38. V Košiciach od 9:44. Na ďalšiu šancu si počkáme do júna 2021.

V piatok 20. marca na deň jarnej rovnodennosti čaká Slovensko čiastočné zatmenie Slnka. Ako pre agentúru SITA povedal Július Koza z Astronomického ústavu SAV, naposledy sme mali možnosť vidieť čiastočné zatmenie na našom území pred štyrmi rokmi 4. januára 2011.

Zatmenie na našom území trvalo približne dve hodiny a dvadsať minút. V najväčšej fáze boli zakryté dve tretiny slnečného disku, čo zodpovedá približne šesťdesiatim percentám jeho plochy.

Zatmenie bolo v Bratislave možné pozorovať od 9:38, pričom maximum dosiahlo okolo 10:47 a skončilo o 11:58. V Košiciach sa úkaz začal okolo 9:44, maximum dosiahol o 10:53 a skončil o 12:04.

Ako pozorovať zatmenie

Astronómovia v tejto súvislosti pripomenuli niekoľko rád, ako mohla laická verejnosť pozorovať úkaz bez rizika poškodenia zdravia. Bežné slnečné okuliare na pozorovanie nestačili. Ani vtedy ak mali, najvyšší ochranný faktor. 

Pozrite si fotografie. Takto ste videli zatmenie Slnka:

Diváci TV JOJ

Diváci TV JOJ

Diváci TV JOJ

Diváci TV JOJ

Diváci TV JOJ

Takto sme sledovali zatmenie Slnka na Slovensku, Pozrite si reportáž:

Najdlhšie v Nórsku

Najdlhšie trvalo úplné zatmenie v Nórskom mori východne od Islandu, kde Mesiac zakryl Slnko na dve minúty a 47 sekúnd. V tomto mieste mal pás totality šírku 463 kilometrov.

Zatmenie Slnka nastáva podľa astronómov v čase okolo novu Mesiaca, keď sa Mesiac pri svojom orbitálnom pohybe okolo Zeme dostane do blízkosti spojnice Zem-Slnko.

Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie. Z rozsiahlych oblastí okolo tohto pásu je zatmenie pozorovateľné iba ako čiastočné. Pri každom úplnom zatmení Slnka možno pozorovať aj čiastočné. To však neplatí naopak. Čiastočné zatmenie nemusí mať úplnú fázu.

V dlhodobom priemere nastávajú ročne spravidla dve zatmenia Slnka a dve zatmenia Mesiaca. Ďalšie zatmenie Slnka nastane 13. septembra 2015 a bude pozorovateľné iba ako čiastočné z Južnej Afriky, Madagaskaru a Antarktídy.

V prípade priaznivého počasia ponúka Astronomický ústav SAV verejnosti možnosť pozorovať zatmenie prenosnými astronomickými ďalekohľadmi umiestnenými pred hlavným vchodom do budovy ústavu v Tatranskej Lomnici v čase od 9:45 do 12:00.

Hrozil black-out

Pri zatmení Slnka existovala aj hrozba, že príde k výpadkom elektriny a nastane takzvaný blackout. Podľa odborníkov náhly pokles dodávok elektriny zo solárnych elektrární môže mať dramatický dopad najmä v krajinách západnej Európy.

Možný výpadok sa týkal hlavne krajín s vysokým podielom solárnych elektrární ako je Francúzsko, Taliansko, Španielsko, alebo aj Nemecko.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články