Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci vynašli osvetlenie, ktoré je od prírodného na nerozoznanie
Zdielať na
Veda a technika

Vedci vynašli osvetlenie, ktoré je od prírodného na nerozoznanie

BRATISLAVA / Prírodné svetlo je jednou z vecí, ktorá sa nedá ničím nahradiť. Svoje o tom vedia predovšetkým fotografi a architekti, ale i ľudia, ktorí nemajú radi umelé osvetlenie. Talianska spoločnosť CoeLux konečne našla riešenie. Vynašla umelé osvetlenie, ktoré má rovnaké parametre ako prírodné svetlo. Informoval o tom server weburbanist.com.

CoeLux vie nasimulovať prakticky rovnaké svetlo, ako vidíme, keď na niečo svieti Slnko. Nie je teda ani svetlejši, ani viac modré, ako to býba pri umelom osvetlení. Je skrátka prírodné, čo je revolučné. Firma na vývoji svojho vynálezu pracovala desať rokov, píše server weburbanist.com

Pozrite sa na fotografie. Na prvý pohľad sa zdá, že na nich nie je nič nové a zaujímavé. Vidíme modrú oblohu, z ktorej vychádza svetlo. Vtip je v tom, že tam žiadna obloha nie je. Modrá plocha predstavuje popisovaný nový vynález. Fotografie nie sú digitálne upravené.

Simuluje oblohu

Aj keď sa pozrieme priamo do svetla, neuvidíme ho. Technika simuluje aj nekonečnú hĺbku modrej farby, ktorú vidíme, keď pozrieme na oblohu.

Využitie nových svetiel je široké. Môžu sa použiť napríklad v tuneloch alebo na miestach, kde sú dlhé tmavé zimy. Podľa firmy môžu jej svetlá hlboko ovplyvniť architektúru, pretože tvorcovia už nebudú musieť pracovať s prirodzeným svetlom.

Pozerajte pozorne a zistite, o aké svetlo ide:

Zdielať na

Súvisiace články