Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na modré svetlo pred spaním
Zdielať na

Pozor na modré svetlo pred spaním

Zdroj: ISIFA

PARÍŽ / Obrazovka pred spaním rozhodne nie je vhodná k tomu, aby sme upadli do Morfeovej náruče. Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

"Svetlo je hlavným synchronizátorom cirkadiánneho rytmu," uvádza neurobiológ Claude Gronfier, ktorý sa zaoberá chronobiológiou vo francúzskom Štátnom ústave zdravotníctva a lekárskeho výskumu INSERM. Cirkadiánny rytmus je jedným z biorytmov, kedy kolísa aktivita a bdelosť, najčastejšie s dennou periódou.

Obzvlášť modré svetlo elektroluminiscenčných diód (LED), ktoré vydávajú obrazovky počítačov, televízorov, smartphonov a tabletov, aktivuje stokrát viac receptory sietnice citlivé na svetlo (gangliové bunky) než biele svetlo lampy. Najviac modrého svetla má slnečný svit.

Meškanie hodín

Náš organizmus je podriadený biorytmu, na ktorom sú závislé takmer všetky biologické funkcie, teda aj spánok. Tieto "hodiny" umiestnené v časti mozgu nazývané hypothalamus sa znovu naťahujú každý deň, hlavne svetlom zachytenom očami. Predávajú informácie celému komplexu štruktúr a orgánov tak, aby bola za dňa zaistená bdelosť a za noci spánok.

"Ak sme vystavení svetlu obohatenému o modrú, spôsobuje to meškanie ´hodín´, teda oneskorené zaspávanie a nedostatok spánku. Znepokojujú nás najmä tí, ktorí pracujú na smeny, a tí, ktorí sa neskoro večer vystavujú modrému svetlu, najmä pri obrazovkách, hlavne deti a dospievajúca mládež," vysvetľuje Claude Gronfier.

Prepad depresiám

V týchto prípadoch sú "hodiny" narušené. Sú mladí ľudia, ktorí vykazujú niektoré príznaky osôb pracujúcich na nočné smeny: majú narušený spánok, sú unavení, prepadajú depresiám, je narušená ich pamäť a poznávacie schopnosti.

"Novembrový prieskum realizovaný u 776 detí v priemernom veku 12,4 roku v parížskom regióne ukázal, že 10,6 percenta detí v noci vstávalo, aby sa zahralo na počítači alebo diskutovalo na sociálnych sieťach. Štvrtina sledovaných spala príliš krátko, menej než sedem hodín," uvádza šéf Centra pre spánok a bdelosť v Paríži profesor Damien Léger.

Jet lag

"Dospievajúca mládež je vystavená dlhšie modrému svetlu, než by mala byť. Hovoríme o sociálnom jet lag (pásmová choroba prejavujúca sa únavou a poruchami spánku vyplývajúca z narušenia biorytmov po rýchlom leteckom prekonaní niekoľkých časových pásiem). To má dva dôsledky: deti a mladí ľudia chodia spať omnoho neskôr a je u nich blokovaný melatonín," hormón uľahčujúci zaspávanie, uvádza profesor a člen Lekárskej akadémie Yvan Touitou.

Štúdia, vykonaná v roku 2012 Marianou Figueirovou z Lighting Research Center v New Yorku a zverejnená v časopise Applied Ergonomics, ukázala, že používanie prístrojov tabletom počnúc televíznou obrazovkou končiac v prítmí, citeľne narušuje sekréciu melatonínu.

Vo svojej správe z roku 2010 upozornila francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a práce na nebezpečí LED obrazoviek u detí, u ktorých oko svetlo filtruje menej dobre.

Hygiena svetla

Zoznam negatívnych dopadov nedostatku spánku je dlhý: kardiovaskulárne problémy, oslabenie imunitného systému, znížená koncentrácia, spomalený metabolizmus a zhoršenie výsledkov detí v škole.

"Rovnako ako sa hovorí o životnej hygiene, je nutné premýšľať i o hygiene svetla," hovorí Claude Gonfier. Musíme sa riadiť zdravým rozumom. Vedci doporučujú obmedzovať používanie obrazoviek pred spaním a sledovať, či dieťa nemá problémy s ranným vstávaním.

Súvisiace články