Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V okolí Fukušimy našli zmutované motýle
Zdielať na

V okolí Fukušimy našli zmutované motýle

Motýle, ktoré žijú v okolí japonskej Fukušimy, mutujú. Laboratórne testy dokázali, že tieto anomálie súvisia so zvýšeným rádioaktívnym žiarením. To zamorilo okolie potom, ako zemetrasenie v roku 2011 poškodilo jadrovú elektráreň.

Zdegenerované až 3 generácie

Motýle mali zväčšené nohy, deformované krídla, nevyvinuté oči a tykadlá. Spomínané anomálie vykazovalo až 12 percent motýľov - modráskov. Vedci tieto larvy odchytili ešte v máji, teda dva mesiace po tragédii, s cieľom pozorovať ich v laboratórnych podmienkach.

Podobné problémy však mala aj takmer pätina iných motýľov z ďalšej generácie. Zdeformovaná bola aj tretia generácia, a to aj napriek tomu, že tentokrát výskumníci spárili s týmito motýľmi zdravé jedince. Po pol roku od katastrofy sa anomálie objavili viac ako u polovice motýľov. 

Vedci podrobili pokusom aj zdravé motýle. Spozorovali u nich rovnaké anomálie ako u prvej generácie motýľov. Nemožno teda pochybovať o tom, že radiácia má na motýle veľmi neblahý vplyv.

Zem sa chvela v marci 2011

Silné zemetrasenie zasiahlo Japonsko v marci 2011. Až desaťmetrové morské vlny, explózia sopky, výbuchy v jadrovej elektrárni Fukušima, hrozba nukleárnej katastrofy a rútiaca sa ekonomika. To je výpočet udalostí, ktoré spustili obrovské otrasy zeme s ničivou silou. Počet mŕtvych sa rátal na tisíce, niektoré mestá zmizli z povrchu zemského. Navyše rádioaktívny mrak z Fukušimy sa dostal aj nad Slovensko. Našťastie, rýchlo sa rozplynul...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články