Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Google zruší v Španielsku službu pre vyhľadávanie správ
Zdielať na

Google zruší v Španielsku službu pre vyhľadávanie správ

Zdroj: SITA

MADRID / Internetové spoločnosť Google sa rozhodla ukončiť v Španielsku svoju službu Google News, ktorá slúži na vyhľadávanie správ. Dôvodom je zákon, kvôli ktorému môžu španielski vydavatelia vymáhať poplatok od internetových vyhľadávačom za používanie ich obsahu.

Google španielskych vydavateľov za služby kvôli poplatkom vyberie a 16. decembra službu Google News zruší.

Nový zákon od vydavateľov požaduje, aby od Google News žiadali poplatok za to, že táto služba zobrazí i tú najmenšiu časť z ich obsahu, či už ju budú chcieť spoplatniť alebo nie.

Vyhľadávač ublížil sám sebe

Vydavatelia, ktorí chcú, aby sa ich obsah naďalej zobrazoval vo výsledkoch vyhľadávania Google, s tým podľa týchto zákonov musia výslovne súhlasiť. Za služby pritom jednotliví vydavatelia viac získavajú než strácajú.

"Ide o dokonalú symbiózu, kedy Google získava iba perexy, výstrižky článkov a prináša cieľovým webom vysokú návštevnosť. Známy je prípad z Nemecka, kde Axel Springer, jeden z najväčších európskych vydavateľov, pred niekoľkými mesiacmi vyskúšal niekoľko svojich webov z agregátora Google News odstrániť a výrazne mu klesla návštevnosť práve z Google. Ublížil sám sebe," stojí na webe Českej televízie.

Problémy aj v Nemecku a vo Francúzsku

Spory medzi európskymi novinami a Googlom trvajú už dlhšiu dobu. Vydavatelia denníkov vinia Google, že používa ich obsah, na ktorý sa vzťahujú autorské práva.

V mnohých európskych krajinách tak vydavatelia tlačia na to, aby Google a ďalšie podobné internetové vyhľadávače museli platiť licenčné poplatky za zverejňovanie úryvkov novinových správ.

Podobný tlak bol napríklad aj vo Francúzsku. Google sa však s vydavateľmi dohodol a prispieva do špeciálneho fondu. Nátlaky boli aj v Nemecku, kde napokon rovnako ako v krajine Galského kohúta došlo k dohode.

Súvisiace články