Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Budúcnosť je vo vesmíre. Google si prenajme časť základne NASA
Zdielať na

Budúcnosť je vo vesmíre. Google si prenajme časť základne NASA

Zdroj: NASA Ames Research Center

SILICON VALLEY / Spoločnosť Google si prostredníctvom svojej firmy Planetary Ventures prenajala časť leteckej základne NASA, ktorá sa nachádza v blízkosti jej sídla. Firma plánuje testovať roboty, vesmírne a ďalšie technológie.

Hlavné budovy Google v Mountain View v kalifornskom Silicon Valley sú od pozoruhodnej leteckej základne Moffett Field vzdialené iba niekoľko kilometrov.

Už skôr zakladatelia Google Larry Page a Sergey Brine používali tamojšie letisko pre lety súkromných lietadiel. Od roku 2005 prebiehal spoločný výskum.

Ušetrené financie

V súčasnosti Google plánuje využiť časť základne vrátane troch hangárov k výskumu, vývoju, montáži a testovaniu v oblastiach vesmírneho výskumu, letectva, vesmírnych roverov, robotiky a ďalších technológií.

NASA vo vyhlásení uviedla, že jej prenájom ušetrí ročne 6,3 milióna dolárov, ktoré by inak dala za údržbu.

NASA Ames Research Center

Google za prenájom rozsiahleho pozemku s letiskom či golfovým ihriskom zaplatí 1,16 miliardy dolárov.

Do úprav, vylepšenia základne a opravy hangárov Google investuje viac ako 200 miliónov dolárov.

Oprava historickej budovy

Google nedávno prevzal niekoľko menších firiem, ktoré pracujú na satelitných technológiách a v oblasti robotiky. Očakáva sa, že práve tie nájdu v hangároch útočisko.

NASA plánuje na bývalej základni amerického námorníctva naďalej riadiť svoje výskumné centrum.

NASA Ames Research Center

Google bude mať na starosti operácie na letiskových dráhach a v hangároch. Miestni činitelia pritom oceňujú, že Google sľúbil opraviť aj historickú budovu z 30. rokoch minulého storočia s názvom Hangar One, ktorá patrí medzi miestne pamätihodnosti.

Súvisiace články