Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Google bude z vesmíru špehovať konkurenciu aj ľudí
Zdielať na

Google bude z vesmíru špehovať konkurenciu aj ľudí

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Google nedávno kúpil spoločnosť Skybox Imaging, ktorá vlastní množstvo satelitov obiehajúcich okolo Zeme. Vďaka tomu bude môcť sledovať celý svet a nahrávať i fotografovať ho vo vysokom rozlíšení.

Google by mal mať už v roku 2018 vo vesmíre 24 družíc, ktoré budú fotiť povrch našej planéty trikrát denne. 

Malo by sa zlepšiť aj rozlíšenie fotgrafií. Najnovšie budú schopné rozlíšiť veci na zemskom povrchu už v rozsahu desiatich centimetrov. 

Stane sa tak vďaka systému Skybox Imaging. Skybox bol založený v roku 2009 a svoju prvú družicu vypustil do vesmíru o štyri roky neskôr. Na konci minulého roka na Zem priniesla prvé komerčné HD video z vesmíru.

Jedna z družíc napríklad naživo snímala aj boje medzi povstalcami a políciou v Kyjeve.

SITA

Sleduje konkurentov

Hlavný účel satelitov Google bude komerčný. Bývalý majiteľ spoločnosti Skybox Imaging spomína, ako z vesmíru pozorovali továreň v Tajwane. "Snažili sme sa zistiť dátum uvedenia nového iPhonu na trh," hovorí.

Cieľom spoločnosti je sprístupniť informácie celému svetu. 

Satelity sa budú využívať napríklad aj pri zisťovaní množstva vyťaženej ropy alebo na odhad úrody obilia. Okrem sledovania ľudí a obchodných konkurentov bude nový systém pomáhať aj pri prírodných katastrofách.

Google však bude musieť čeliť požiadavkám pre rozmazanie obrázkov na Google Earth, a to z bezpečnostných dôvodov. Takáto situácia nastala už v minulosti, kedy bol Google nútený rozmazať niektoré oblasti, v ktorých zúri vojna, ako napríklad Afganistan či Irak. Rovnako dopadli aj niektoré americké vojenské základne a jadrové elektrárne.

Súvisiace články