Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenské úspechy v zámorí, vedkyňa Zuzana hľadá liek na rakovinu
Zdielať na

Slovenské úspechy v zámorí, vedkyňa Zuzana hľadá liek na rakovinu

BOSTON / Slovenke Zuzane sa podaril nevídaný úspech. V Spojených štátoch získala grant od americkej armády a spolu s najväčšími americkými kapacitami vyvíja nové lieky na rakovinu.

Za Veľkou mlákou funguje výskum inak ako na Slovensku. Nemáte zamestnávateľa a ani výplatu, pokiaľ si na ňu nezoženiete peniaze.

Slovenka Zuzana Keckéšová oslovila mnohých. Úspech však zaznamenala tam, kde to vôbec nečakala - v americkej armáde. 

Tá financuje výskum i laboratória, kde hľadajú liek na rakovinu. "Momentálne sa zaoberáme výskumom metastáz. Deväťdesiat percent smrti rakovinou spôsobujú metastázy," vysvetľuje slovenská vedkyňa v Bostone. 

Slovenské úspechy v zámorí

Zuzana žije v Spojených štátoch už pätnásť rokov. Spolu so svojim tímom zisťuje správanie metastáz. To, čo ich spôsobuje, ako sa aktivujú, ako ich zastaviť, čo im pomáha, čo ich ničí a ako ich cielene likvidovať.

Celosvetovo známy inštitút má pritom za sebou už jeden obrovský úspech. "V našom inštitúte v laboratóriu Roberta Weinberga sme vyvinuli herceptin, čo je liečivo na rakovinu prsníka. Momentálne je to njpoužívanejšie liečivo na tento druh rakoviny," konštatuje Zuzana. 

Každoročne putujú na výskum rakoviny milióny dolárov. Špičkoví vedci sa snažia nájsť nové onkologické lieky, no najprv musia tejto chorobe porozumieť.

Súvisiace články