Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Technológiami proti zločinu. Kriminálnici nemajú šancu
Zdielať na

Technológiami proti zločinu. Kriminálnici nemajú šancu

WASHINGTON / V súčasnosti sa objasňuje podstatne viac zločinov ako v minulosti. Polícia má dômyselných spojencov, moderné technológie. Vďaka nim dokážu vyšetrovatelia takmer nemožné.

Staré plagáty na verejných miestach už dávno nahradila na celom svete dostupná databáza najhľadanejších zločincov. Globalizácia a rozvoj elektronických médií sú v tomto smere polícii naozaj nápomocné.

Tridsiate roky sú preč

"Je to úplne iné ako v tridsiatich rokoch. V gangsterských časoch Bonnie a Clyde. Vtedy bolo pre zločincov pomerne ľahké utekať cez hranice štátov. Ľudia v súčasnosti síce cestujú pomerne jednoducho a lacno, no neukryjú sa kamerám," hovorí bývalý zástupca FBI Tom Fuentes.

V súčasnosti sú kamery takmer všade. Napríklad v Spojených štátoch kamery snímajú väčšinu verejných priestranstiev. Lokalizačné programy dokážu cez mobilné telefóny, počítače či dokonca sledovaním internetových i bankových účtov dokážu vypátrať skutočne kohokoľvek a kdekoľvek. "Môžete ujsť, no na dlho sa neukryjete," hovorí riaditeľ spravodajskej agentúry Iou Palumbo.

Sofistikované prístroje a programy

Technológie sú nápomocné aj pri usvedčovaní kriminálnikov. V prednej línii stojí najmä forenzná veda, balistika, analýza DNA. Polícia pracuje so sofistikovanými prístrojmi a programami, ktoré pre zločinecké živly predstavujú hustú sieť, cez ktorú sa spravodlivosti uniká naozaj veľmi ťažko.  

"Ak si zločinec vopred akciu nenaplánuje a nemá so sebou tisícky dolárov v hotovosti, doklady na falošnú identitu, do zahraničia nevycestuje a nedokáže sa ukrývať dlhší čas. V súčasnosti je práve toto pre zločincov veľkým problém," dodáva Fuentes.

Súvisiace články