Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Žiadna samovražda! Marilyn zabila Kennedyho smrtiaca injekcia
Zdielať na

Žiadna samovražda! Marilyn zabila Kennedyho smrtiaca injekcia

WASHINGTON / Marilyn Monroe zavraždili, tvrdí najnovšia kniha o smrti superhviezdy. Herečka vedela príliš veľa o Kennedyovcoch a ich rodinných tajomstvách. Vyhrážala sa im, že ich vykričí do sveta, preto sa jej potrebovali zbaviť. Za jej smrťou stáli Bobby Kennedy, jeho švagor Peter Lawford a herečkin psychiater Ralph Greenson, píše britský denník Daily Mail.

Potreboval sa jej zbaviť

Smrť krásnej Marilyn Monroe nebola samovraždou, ale vraždou, ktorú chcel Bobby Kennedy, aby herečku umlčal. Chcela odhaliť svetu všetky špinavé tajomstvá rodiny Kennedyovcov, ktoré si zapisovala do svojho červeného denníka, píše britský denník Daily Mail.

Bobby ale nekonal sám, pomáhali mu švagor Peter Lawford a psychiater, ktorý liečil Marilyn, Ralph Greenson. Práve ten jej mal pichnúť smrtiacu injekciu s hypnotikom do srdca.

"Bobby Kennedy bol odhodlaný umlčať ju. Bez ohľadu na následky," uvádza kniha "Vražda Marilyn Monroe: Prípad uzavretý." Pre jej autorov prehovoril
Peter Lawford: "Bola to najšialenejšia vec, ktorú kedy Bobby urobil. A ja som bol šialený dostatočne, aby som to dovolil."

Nie lieky, ale injekcia

Údajným svedkom vraždy mal byť sanitár James C. Hall, ktorý prišiel k Marilyn domov a videl ako Greenson pichol injekciu s neriedeným hypnotikom herečke priamo do srdca. Ihlou jej pritom brutálne zlomil rebro.

Bobby Kennedy sa zaplietol do chaotickej aféry s Marilyn v lete roku 1962. Vtedy išiel za ňou, aby jej vysvetlil, že jeho brat Jack sa s manželkou Jackie nerozvedie. Nech naňho zabudne.

Ani nevedel ako, ale aj jeho opantalo kúzlo herečky. "Nebol to Bobbyho zámer. V ten večer sa však stali milencami. Strávili spolu noc v hosťovskej izbe," spomína Peter Lawford.

Hniezdočko lásky

Lawford priznal, že do Santa Moniky chodil za Marilyn najprv Jack a neskôr aj Bobby. Sídlo pre mimomanželské aféry tak dostalo nelichotivú prezývku "západné krídlo Bieleho domu".  "Jacka vystriedal Bobby. Aféra nabrala na intenzite a tí dvaja začali vnímať len jeden druhého," prezradil Lawford.

Marilyn sa z Jacka upriamila na Bobbyho a telefonáty do Bieleho domu vymenila za Ministerstvo spravodlivosti. Bola priam posadnutá. Bobby jej totiž sľúbil, že sa s manželkou rozvedie, ale k činu sa nemal. Keď Marilyn otvorila oči a videla, že obaja bratia ju len využili, cítila sa ako kus mäsa.

Tajomstvá Kennedyovcov

Herečka sa preto rozhodla, že zverejní všetky tajomstvá rodiny. Chcela zvolať tlačovú konferenciu, kde chcela do sveta vykričať všetky krutosti, aj ukázať  denník, v ktorom ich mala zapísané.

Bobby sa zľakol, navštívil Marilyn a chcel od nej denník. "Musíme vedieť, kde ho máš," kričal na ňu. Herečka sa ho však nechcela za žiadnu cenu vzdať.

Zúfalý Bobby zavolal Marilynmu psychiatrovi Ralphovi Greensonovi, ktorý s ňou tiež spával, a prikázal mu, aby ich aféru zverejnil. Lawford sa o romániku psychiatra a herečky dozvedel, keď si vypočul nahrávky z odpočúvacích zariadení, ktoré boli v jej dome.

"Greenson sa na požiadavku Bobbyho mal ´postarať´ o Marilyn," píše sa v knihe. Ak by psychiater priznal aféru s Marilyn, ohrozil by svoju kariéru. Nikdy sa preto nepriznal, len Bobby o tom vlastne vedel.

Pozrite si video o Marilyn Monroe:

Osudný 4. august

Bobby navštívil Marilyn naposledy 4. augusta 1962. V dome bol aj Lawford, ktorý si však išiel vypiť pohár šampanského k bazénu, aby sa milenci mohli porozprávať. Po desiatich minútach prišiel za ním. Povedal, že sa pohádali a Marilyn je stále hysterická. Priznal, že herečka zvolala tlačovú konferenciu.

Chceli odísť, vtom však Marilyn začala kričať, schmatla nôž a vrhla sa na Bobbyho. Lawford ju v tom zmätku chytil za ruku a nôž jej vytrhol. "Bobby navrhol, aby sme zavolali doktora Greensona a požiadali ho, aby prišiel," spomína Lawford.

Odišiel a prišiel

Susedia videli Bobbyho dom opustiť, ale neskôr v ten istý deň sa tam opäť vrátil v sprievode ochranky. Začali sa opäť hádať, Bobby ju sotil a jeden z ochranky jej podal hypnotikum, aby sa upokojila. Pokým bola Marilyn omráčená, Bobby a Lawford prehľadali celý dom, chceli červený denník.

Injekcia s hypnotikom ale nebola dosť silná, Marilyn bola omámená len chvíľu. Preto ju jeden z ochranky držal, vyzliekol ju a donútili ju užiť ďalšie pilulky. Kennedy s Lawfordom však denník nenašli a teda dom opustili.

V bezvedomí

Marilyn našla jej gazdiná so synom. Ležala bezvládne v posteli, hlava jej visela cez okraj. Gazdiná mala podozrenie, že je predávkovaná, preto zavolala okamžite záchranku.

Sanitár James E. Hall bol prvý, kto zbadal Marilyn. Okamžite ju položil na zem a začal s masážou srdca. "Bola nahá. Na posteli neboli žiadne obliečky, ani prikrývka. Nebol tam ani pohár vody. Žiaden alkohol... Dýchala plytko, jej pulz bol veľmi slabý, ale rýchly. V tom čase bola už v bezvedomí," konštatoval Hall.

"Keď som sa nad ňu sklonil, napadlo mi, že niečo nesedí. Nezvracala, nebol tam pohár s vodou, ani alkohol, či lieky. Ak by išlo o predávkovanie, cítil by som pach z jej úst," dodáva.

Zjavil sa psychiater

Chceli ju akurát naložiť do sanitky a previesť do nemocnice, keď sa vo dverách objavil doktor Greenson. "Ja som jej doktor. Postarám sa o ňu," suchopádne konštatoval.

Hoci nerád, Hall ustúpil. Neochotne odstránil resuscitátor. Snažil sa lekárovi ešte dohovoriť, ale bolo to márne. Ten otvoril svoju tašku, vytiahol injekčnú striekačku s ihlou dlhou asi pol metra. "Naplnil striekačku kvapalinou z ampulky. Potom ju vrazil do jej hrude. Robil to však amatérsky, počuli sme ako jej prerazil kosť," povedal Hall.

"Neprišlo mi, že sa jej snaží pomôcť. Na tvári bolo vidieť jej bolesť. Videl som už teda mnoho liečebných procedúr, ale tento chlap bol brutálny," spomína.

Divné vyšetrovanie

Zvláštne bolo aj vyšetrovanie. Do domu s políciou prišiel Lawford so seržantom Iannonom, ktorý mal byť tiež Bobbyho človek. Z nahrávacích zariadení, ktoré boli v herečkinom dome, je zrejmé, že jej smrť bola dopredu naplánovaná.

"V osudný večer tam bolo päť svedkov a traja, Lawford, Hall a jeho kolega, tvrdia, že za jej smrť môže Ralph Greenson," píšu autori. "Verím, že Marylin bola z domčeka pre hostí premiestnená, aby mohol vzniknúť príbeh o samovražde," hovorí Hall.

Údajne boli všetky osoby, ktoré by mohli prehovoriť, umlčané. Rod Kennedyovcov predsa nesmel byť zdiskreditovaný. Prípad ochladol a svet uveril, že Marilyn Monroe, vlastným menom Norma Jean, spáchala samovraždu.

Súvisiace články