Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Viac ako sedemdesiat vedcov sa malo nakaziť antraxom
Zdielať na

Viac ako sedemdesiat vedcov sa malo nakaziť antraxom

ATLANTA / Až sedemdesiatpäť amerických pracovníkov vládneho laboratória, v ktorom sa skúmajú nebezpečné ochorenia sa údajne mohlo nakaziť antraxom. Podľa predbežných záverov Centra pre kontrolu chorôb (CDC) bola príčinou neopatrná manipulácia so vzorkami. Prípad už vyšetruje FBI, ktorá zatiaľ vylúčila úmyselné ohrozenie.

K nákaze mohlo dôjsť po tom, ako boli vzorky baktérie obsahujúcej antrax premiestnené z laboratória s vyšším stupňom zabezpečenia do iného, menej zabezpečeného pracoviska v rámci centra v americkej Atlante.

Laboranti ich však zabudli deaktivovať, čo spôsobilo ich nákazlivosť . "Pracovníci, ktorí si mysleli, že vzorky boli deaktivované, nepoužili adekvátne osobné ochranné vybavenie, keď pracovali s materiálom," uviedlo centrum.

Ostatní pracovníci ani rodinní príslušníci či verejnosť by nemali byť ohrození, oznámila televízia CNN.

Pracovníci laboratória boli nákaze vystavení 13. júna. Inkubačná doba ochorenia je obyčajne päť až sedem dní. Zatiaľ nejavia žiadne príznaky choroby, objaviť sa však môžu práve v týchto dňoch.

Federálna polícia, ktorá pracuje na prípade, nezistila úmyselné zavinenie.

Bioteror v USA

Antrax sa v USA už v minulosti stal nebezpečnou biologickou zbraňou, keď ho napríklad v roku 2001 dostalo v poštovej zásielke niekoľko politikov. Otrávené listy spôsobili päť úmrtí.

Pre možné riziko opakovaného zneužitia tejto baktérie chcú na vyšetrovanie prípadu dohliadať aj zákonodárne orgány. "Keď ide o výskum bioteroru, nie je priestor na chyby či nedbanlivosť. Musia byť prijaté všetky opatrenia k zaisteniu bezpečnosti našich vedcov," uviedol šéf výboru pre energetiku a obchod Fred Upton.

Hrozby antraxom nie sú ničím výnimočným ani na Slovensku, pozrite si reportáž:

Ako chrípka

Ochorenie môže zasiahnuť tri oblasti ľudského organizmu. Príznaky pľúcneho antraxu sa v začiatkoch podobajú chrípke, neskôr silnému zápalu pľúc a nakoniec nastáva respiračné zlyhávanie.

Črevný antrax spôsobuje vážnu infekciu žalúdka a čriev. Prejavuje sa horúčkami a silnými bolesťami sprevádzanými krvavou hnačkou a vracaním.

Pri kožnom antraxe býva prvým príznakom miesto, ktoré svrbí alebo pľuzgier tmavej farby na infikovanom mieste. Neskôr sa objavia veľké, bolestivé vredy.

Všetky tri formy sa liečia pomocou antibiotík, pričom kľúčová je včasná diagnóza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy