Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vedci rozlúskli záhadu tučnoty polárnych medveďov
Zdielať na

Vedci rozlúskli záhadu tučnoty polárnych medveďov

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Polovicu telesnej hmotnosti ľadových medveďov tvorí tuk. Vysoká hladina cholesterolu v krvi im nespôsobuje zdravotné problémy, píše Independent.

Kruté podmienky

Človeku spôsobuje veľké množstvo cholesterolu ochorenia obehového systému. Zvieracím obyvateľom ľadovej púšte pomáha zvláštna mutácia génu. Počas evolúcie pred 500-tisíc rokmi sa medveďom vyvinula po tom, čo sa oddelili od svojich hnedých kolegov.

Podľa teórie vedcov sa medveď hnedý vydal počas teplejšieho obdobia medzi dvoma dobami ľadovými ďaleko na sever. Keď sa vrátila zima, ostal odrezaný od mora bez možnosti návratu. Musel sa prispôsobiť krutým arktickým podmienkam. Väčšinu energie získaval z tulenieho tuku.

Nedostatok vody

Primárny rozdiel medzi hnedým a ľadovým medveďom spočíva v schopnosti spracovávať tuk. Obehový systém arktických šeliem dokáže lepšie odvádzať cholesterol z krvi. Znižuje riziko infarktu.

Medvede žijú v oblasti, kde je nedostatok pramenitej vody. Vyrábajú si ju sami ako vedľajší produkt štiepenia tuku v tele. Vedci dúfajú, že výskum pomôže novým spôsobom liečby ochorenia srdca a obehového systému u človeka.

Súvisiace články