Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vedci rozlúskli záhadu zebrích pruhov
Zdielať na

Vedci rozlúskli záhadu zebrích pruhov

WASHINGTON / Neuveriteľné, čím všetkým sa veda dokáže zaoberať. Americkí prírodovedci skúmali, prečo je zebra pruhovaná a priniesli skutočne prekvapujúce vysvetlenie. Informáciu priniesol britský denník The Guardian.

Maskovanie pred predátormi?

Pri slove zebra si pravdepodobne každý z nás predstaví čierno-biely pruhovaný vzor, symbol Afriky, ale i priechod pre chodcov. Typický čierno-biely vzor je stálou inšpiráciou v umení alebo móde. Vedci nedávno odhalili, že funkcia pruhov je oveľa sofistikovanejšia.

Američanom sa podarilo odhaliť tajomstvo čiernobielych pruhov. Podľa ich teórie neslúžia na maskovanie a dokonca ani na oklamanie predátorov. Tvrdia, že sa zebrám s najväčšou pravdepodobnosťou vyvinuli pruhy kvôli bodavému hmyzu, ktorý prenáša rôzne choroby. Čiernobiele pásy ho vraj mätú a dokonca odpudzujú. Najhustejšie pruhy majú zebry na miestach, kde hmyz trápi predovšetkým antilopy či byvoly.

Prekvapivé, ale logické

Vedci to zisťovali počas overovania rôznych teórií. Názor, že ide o maskovanie pred predátormi, bol ihneď zamietnutý. Zebry totižto trávia množstvo času v otvorenej krajine medzi hladnými predátormi.

Ďalšie populárne vysvetlenie, že sa predátorom z pruhov motá hlava, zase nejde dohromady s faktom, že napríklad králi zvierat sú v love zebier obzvlášť dobrí. Rovnako sa nepotvrdila ani teória, že biele pruhy chránia zebry pred horúcim africkým slnkom.

Nepríjemné ovady

V odbornom časopise Nature Communication vedci uzatvárajú, že všetok zhromaždený materiál smeruje k tomu, že pruhy zebru chránia pred bodavým hmyzom a zároveň aj pred ochoreniami, ktoré hmyz prenáša. Zebrám prekážajú najmä ovady, pretože nepríjemne hryzú. Ovady patria medzi väčší hmyz, ktorý dokáže obratne a rýchlo lietať. Odohnať ich nie je preto vôbec jednoduché.

Na internete sa nedávno objavil neuveriteľný záznam úteku zebry pred kráľom zvierat. Video zachytáva pokojný prechod nepárnokopytníka africkou riekou až po jej šialený klus. Nič netušiace zviera sa bezhlavo sa púšťa do behu. 

Súvisiace články