Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový vírus vtáčej chrípky vedci objavili u tučniakov
Zdielať na

Nový vírus vtáčej chrípky vedci objavili u tučniakov

Zdroj: Isifa

SYDNEY / Vedci objavili nový kmeň vtáčej chrípky u Tučniakov okatých na Antarktíde. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na experta, ktorý spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Vírus sa neprenáša na cicavce

Vírus H11N2 nie je veľmi nebezpečný a podľa testov sa neprenáša na cicavcov. Ukazuje ale, že sa vtáčia chrípka rozšírila už aj na antarktický kontinent.

Vírus H11N2 sa našiel pri malom počte členov skupiny tučniakov okatých (Pygoscelis adeliae) na dvoch miestach na antarktickom polostrove, ktorý vybieha k najjužnejšiemu cípu Južnej Ameriky a predstavuje najsevernejšiu časť pevninskej Antarktídy. Podľa vedcov vírus nevyvolal u vtákov príznaky choroby.

"Zistili sme, že tento vírus sa nepodobá žiadnemu, ktorý bol doposiaľ na svete objavený," povedal Aeron Hurt, ktorý pracuje pre WHO v austrálskom Melbourne. "Domnievam sa, že spomínaný kmeň nedáva dôvod na obavy ohľadne zdravia zvierat žijúcich vo voľnej prírode. Je to ale jasný dôkaz toho, že sa vtáčia chrípka dostala až na Antarktídu," dodal.

Skúmanie na fretkách

Nákazlivosť nového druhu vtáčej chrípky skúmali vedci na fretkách, ktoré sa používajú na testy chrípky najčastejšie. Pri experimentoch sa fretky vírom nenakazili.

"Urobili sme experimenty, aby sme zistili, či je možné, aby sa vírom nakazili ľudia... Takáto nákaza je nepravdepodobná," uviedol Hurt.

V minulých rokoch zabíjali ľudia a zvierata predovšetkým v juhovýchodnej Ázii dva typy vtáčej chrípky, a to H7N9 a H5N1. Vo februári si kemň vtáčej chrípky H10N8, do tej doby nezistený u ľudí, vyžiadal jednu ľudskú obeť v Číne.

Agentúra AFP uviedla, že v Číne podľahol ako prvý človek na svete novému vírusu vtáčej chrípky H5N6, 49-ročný muž.

Súvisiace články