Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nebezpečné silikóny! Najpoužívanejší typ spôsobuje rakovinu
Zdielať na

Nebezpečné silikóny! Najpoužívanejší typ spôsobuje rakovinu

BRATISLAVA / O súvislosti rakoviny a prsných implantátov sa toho povedalo veľa. Podľa najnovších štúdií naozaj plastika poprsia môže spôsobiť zriedkavú formu lymfómu. Je dôvod na paniku?

Nový druh rakoviny

Vedci varujú pred prsnými implantátmi. Tvrdia, že typ, ktorý používa väčšina britských žien spúšťa nový druh rakoviny. Potvrdili už 150 prípadov ochorenia s názvom anaplastický veľkobunkový lymfóm. 

Deväť z desiatich prípadov rakoviny imunitného systému objavili u žien, ktoré majú implantáty s textúrovaným povrchom.

Podľa expertov je práve tento drsnejší povrch ideálnym prostredím pre baktérie, ktoré spôsobujú rakovinu, píše denník Daily Mail

Odborníci si preto myslia, že by každá žena mala byť pred operáciou upovedomená o možnom riziku rakoviny.

Implantáty s textúrovaným povrchom sú v Európe bežné. V Británii ich má až 99 percent všetkých žien so silikónmi.

Spoveď onkologickej pacientky si môžete pozrieť v priloženom videu:

Dôvod na strach

Väčšina žien postihnutých ochorením sa úplne vyliečila. U niektorých bola potrebná chemoterapia a rádioterapia. Sú ale aj prípady s tragickým koncom.

Smutným príkladom je dvojnásobná matka, 40-ročná Susan Grieve zo Škótska, ktorá zomrela v júli 2012, šesť rokov po tom, ako jej boli voperované implantáty.

Implantáty s textúrovaným povrchom boli uvedené na trh v 80-tych rokoch, ale začali sa vo veľkom používať až rokoch 90-tych. Podľa odborníkov je možné, že sa objavia ďalšie prípady.

Plastický chirurg Fazel Fatah z Britskej asociácie estetickej a plastickej chirurgie nevidí dôvod na paniku. "Tieto nádory sú vzácne, liečiteľné a pacientky sa môžu cítiť bezpečne. Nie je žiadny dôvod na ich vybratie, dokým sa neobjavia nejaké zmeny alebo opuch," myslí si Fatah.

Súvisiace články