Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Extrémizmus na internete. Aj Slovensko bojuje s kybernetickým terorizmom
Zdielať na

Extrémizmus na internete. Aj Slovensko bojuje s kybernetickým terorizmom

BRATISLAVA / Kybernetický terorizmus nemožno brať na ľahkú váhu. Aj na Slovensku vzrástlo v minulom roku riziko kybernetických útokov a následkov živelných pohrôm. Vnútorná bezpečnostná situácia krajiny však bola stabilizovaná. Uvádza sa to v správe o bezpečnosti Slovenskej republiky za rok 2013, ktorú dal úrad vlády do pripomienkového konania.

Boj s terorizmom

Bezpečnostná situácia súvisiaca s terorizmom bola na Slovensku stabilizovaná aj napriek rastúcej miere teroristického ohrozenia Európy pre silnejúce pozície islamistických extrémistov vo viacerých krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky. "V súvislosti s vývojom v krízových regiónoch, najmä Afganistan, Sýria a Irak, sa zvýšilo ohrozenie terorizmom občanov Slovenska a jej záujmov v zahraničí," uvádza sa v správe.

Bezpečnostné zložky však nezaznamenali aktivity smerujúce k príprave teroristického útoku na našom území alebo k využitiu územia Slovenska na uskutočnenie teroristického útoku v zahraničí.

Pre boj s terorizmom alebo súvisiacimi bezpečnostnými hrozbami vzniklo od začiatku roka 2013 Národné bezpečnostné analytické centrum. Od marca 2013 zaviedlo ministerstvo vnútra mechanizmus vyhlasovania stupňa teroristického ohrozenia na území Slovenska.

Stupnica má štyri stupne ohrozenia so slovným vyjadrením a s farebným označením. Od 1. septembra 2013 minister vnútra vyhlásil najnižší 1. stupeň teroristického ohrozenia v SR, ktorý platil až do konca roku 2013.

Viac o kybernetickom terorizme si môžete pozrieť v nasledujúcej reportáži.

Rómska problematika a kritika vlády

Aktivity slovenských pravicových a ľavicových extrémistov v roku 2013 nemali potenciál ohroziť ústavné zriadenie alebo narušiť vnútorný poriadok štátu. "Rizikovými zostávali v roku 2013 snahy pravicových extrémistov o prienik do politického, verejného života a o legitimizáciu extrémistickej ideológie prostredníctvom získania volených funkcií na regionálnej úrovni," uvádza sa v správe.

Pravicovo-extrémistické subjekty na svoju prezentáciu využívali najmä témy rezonujúce v spoločnosti, ako napríklad rómska problematika, zlá sociálno-ekonomická situácia, kritika voči vláde a Európskej únii.

Slovenská ľavicovo extrémistická scéna je dlhodobo málopočetná a v porovnaní so zahraničím relatívne pasívna. Z bezpečnostného hľadiska predstavovali najrizikovejšie aktivity útoky antifašistov proti pravicovým extrémistom a ich majetku.

Bezpečnosť netreba podceňovať

Pri svojich aktivitách slovenskí extrémisti intenzívne používali internetové sociálne siete, najmä na rýchle organizovanie rôznych akcií, oslovovanie sympatizantov a šírenie extrémistických názorov.

V roku 2013 evidovali celkom 77 trestných činov extrémizmu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2012 to bol pokles o 27 prípadov. Policajti objasnili 39 trestných činov čo predstavuje 50,65 percenta.

Z hľadiska spôsobu páchania trestných činov extrémizmu prevažovali verejné prejavy sympatií k hnutiu, resp. hnutiam, ktoré potláčajú základné ľudské práva a slobody.

Informatizácia spoločnosti si vyžaduje potrebu riešenia významnej bezpečnostnej hrozby posledného obdobia - potrebu zvýšenej ochrany kybernetického priestoru. Národným garantom v tejto oblasti sa stal Národný bezpečnostný úrad.

Súvisiace články