Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kybernetický terorizmus nie je len pojem
Zdielať na

Kybernetický terorizmus nie je len pojem

BRATISLAVA / Kybernetický terorizmus. Donedávna fráza známa z vedeckých časopisov, dnes už medzi nami denne používaná replika. Otázka bezpečnosti sa už nezaobíde bez diskusie o počítačoch. Potvrdilo sa to aj na najväčšom bezpečnostnom fóre v strednej Európe.

Odhaliť, odkiaľ smeruje útok, je nemožné

Naposledy začiatkom tohto roku sa bezmocne na monitory pozerali zákazníci českých a slovenských bánk. Hackeri totiž napadli ich serve. "Stopa ako taká viedla k ruskému operátorovi, kde sa vlastne aj tá stopa stratila," vraví Jan Havránek z Ministerstva obrany Českej republiky.

O kybernetickom terorizme sa však začalo vážnejšie hovoriť už pred pár rokmi, keď Estónska verejná správa utrpela úder nevídaných rozmerov. "Najinternetizovanejšia" krajina padla na kolená.

Odhaliť, odkiaľ presne smeruje útok, je nemožné. Často sa totiž stáva, že sa k útoku ani nikto neprihlási. "Jediné, k čomu sa môžete dopracovať, je IP adresa, z ktorej bol útok adresovaný. Aj to je vlastne ešte otázne, či nebola nejako falzifikovaná," dopĺňa Havránek.

Región V4 prichádza so spoločným projektom

Kybernetické hranice sú úplne iné ako tie politické. Preto je ochrániť všetkých ľudí v priestore absolútne nemožné. Práve preto sa politické špičky krajín snažia spájať, aby boli silnejšie. Kým doteraz stačili tanky, lietadlá, výbušniny a vojaci, neviditeľný priestor treba chrániť neviditeľne.

Región V4 preto prichádza so spoločným projektom na vlastnú kybernetickú ochranu. "Tento konkrétny projekt je zameraný na analýzu a rozpracovanie  novej európskej stratégie pre kybernetickú bezpečnosť," hovorí expert na kybernetickú spoločnosť Jozef Vyskoč.

Pred rokom u nás skolabovala daňová správa. Aj keď nevedno, či to bol úmselný útok, málokto si podľa experta uvedomuje našu závislosť na počítačoch, nie to ešte to, že by ich niekto úmyselne mohol napadnúť. A to je najlepšia orná pôda pre útok.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články