Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Terorizmus nie je iba slovo. Tu je vysvetlenie...
Zdielať na

Terorizmus nie je iba slovo. Tu je vysvetlenie...

BRATISLAVA / Jeden z najväčších odborníkov pre oblasť národnej bezpečnosti vyhlásil, že s terorizmom treba narábať opatrne. Na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC tiež zaznelo, že terorizmus nezačal rokom 2001. Už desaťročia sa strieda ticho s búrkou.

Na útoky sa dá ťažko pripraviť

Pár dní po tragédii v Bostone sa v Bratislave stretli politické špičky sveta, aby sa zaoberali aj otázkou terorizmu. Bezpečnostné opatrenia boli o to prísnejšie.

"Dnes v podmienkach globalizovaného sveta, ľudia, ktorí páchajú teroristickú činnosť, sa dokážu veľmi rýchlo premiestňovať a je to výzva pre bezpečnostnú komunitu," myslí si politológ Grigorij Mesežnikov.
Jeden z organizátorov podujatia GLOBSEC, Róbert Vass, si však napriek tomu nemyslí, že by útoky v Bostone nejakým zásadným spôsobom zmenili priebeh konferencie.

Sme v Európskej únii, sme v NATO. A práve na to sa podľa expertov teroristi môžu kedykoľvek zamerať opäť.

Je to začarovaný kruh

"Cítite sa bezpečne iba dva dni po útoku v Bostone? ... No, prišiel som radšej do Bratislavy... hahaha."

Takto zavtipkoval po otázke jedného z novinárov Zbigniew Brzezinski na margo útokov. Tento bývalý poradca prezidenta USA, hneď na to zvážnel a dodal, že by bol radšej, keby v Bostone udrel mentálne chorý šialenec, než konšpiračná teória: "Pretože konšpirácie vedú k demagógii proti konšpiráciám a demagógie proti konšpiráciám môžu zvýšiť počet konšpirátorov. Je to začarovaný kruh."

Netreba ho podceňovať

Terorizmus je podľa neho slovo, s ktorým treba narábať veľmi citlivo. Deň po tomto vyhlásení sa potvrdilo, že v Bostone útočili práve oni. Na konci sedemdesiatych rokov, počas jeho pôsobenia v Bielom dome, bolo 2 tisíc teroristických útokov za jeden rok len v Taliansku.

Terorizmus nezačal rokom 2001. Už desaťročia sa strieda ticho s búrkou.

Bývalý minister vnútra Talianska a podpredseda európskej komisie  Franco Frattini, si myslí, že terorizmus v žiadnom prípade netreba podceňovať. Ak si zámerne znížime riziko hrozby, že by jedného dňa teroristi zaútočili na nás, nebudeme schopní sa brániť, keď sa to naozaj stane. Ako dodal: "Žiadne krajiny nie sú imúnne v demokratickom svete. Hlavne na západe."

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy