Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ženy s vysokým IQ to nemajú v živote ľahké
Zdielať na

Ženy s vysokým IQ to nemajú v živote ľahké

BRATISLAVA / Takých, ktorí poznajú výšku svojho IQ, nie je veľa. Podľa celosvetového meradla sme ale na lichotivom 29. mieste. Čo v číslach znamená, že priemerné IQ Slováka je okolo 96, no len dve percentá sú v kategórii nadpriemerne inteligentný, teda s IQ nad 130.

Dnes si môžete odmerať svoje IQ v Bratislave

"Na testovanie vám neprídu menej inteligentní, ktorí by priemer ťahali dole. Niekto, kto má IQ 80, nemá záujem sa testovať a nevie ani, že nejaké IQ existuje," hovorí Miroslav Macko, Mensa Slovensko.

Pritom táto možnosť sa tu niekoľkokrát do roka vyskytuje. Dnes certifikované meranie IQ štartuje pre verejnosť v Bratislave a následne aj v iných mestách.

Toto je 26-ročná Lenka. Jej IQ je 160 - teda podľa tabuľky - je viac než génius. "Je to dar, ale neviem sa rýchlo naučiť kvantum niečoho nového. Vždy sa zameriam na jednu vec a rozmýšľam, prečo to tak funguje," tvrdí.

Ženy sa musia v mužskom svete presadiť

Od rovesníkov sa ale odlišovala už v detstve. "Vedela som rýchlo čítať. Dospeláci lúštili krížovky a ja som chcela tiež," hovorí. Aj otestovať svoje IQ išla vraj len preto, že hlavnou výhrou bol laptop.

Aj keď géniov je medzi nami málo, my sme ich na jednom mieste našli hneď dvoch. Vysokoškolská profesorka na matematicko-fyzikálnej fakulte má IQ 165 a zároveň dodáva, že ak je géniom žena, ľahké to s mužmi nemá.

Súvisiace články