Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prdy kráv spôsobili v maštali výbuch a následný požiar!
Zdielať na

Prdy kráv spôsobili v maštali výbuch a následný požiar!

RASDORF / Vysoká koncentrácia plynov z 90 zdutých kráv v kombinácii s výbojom statickej elektriny spôsobila taký mohutný výbuch, že sa poškodila strecha kravína. Oznámila to agentúra Reuters.

Jedna krava sa pri explózii zranila

K tejto pozoruhodnej príhode došlo v obci Rasdorf (stredné Nemecko). Plamene, ktoré explóziu sprevádzali, poranili jednu z kráv. Ako ďalej skonštatoval hovorca miestnej polície, kravu ošetrili.

Hasiči na mieste následne nainštalovali zariadenie na meranie koncentrácie plynov, aby sa uistili, že žiadne ďalšie výbuchy nehrozia. Statický výboj sa objavil na elektrickom dojnom zariadení.

Vedcov už dlhodobo trápi spomínaná plynatosť kráv. Metánové emisie z kráv sú totiž štyrmi percentami zodpovedné za skleníkové plyny a teda svojím spôsobom aj za globálne otepľovanie.

Vedci z Hohenheimskej univerzity v Stuttgarte preto pred pár rokmi vyvinuli tabletku, ktorá mala v kombinácii so špeciálnou diétou a prísnym načasovaním kŕmenia zmeniť kravy na elementy menej škodlivé voči klíme.

Prdy spôsobili, že sa Zem oteplila

Nemeckých vedcov totiž vystrašila štúdia britských kolegov, podľa ktorých oteplenie Zeme mohlo pred stovkami miliónov rokov spôsobiť poprdkávanie bylinožravých dinosaurov.

Obrovské bylinožravé sauropódy, medzi ktoré patrí napríklad aj známy brontosaurus, podľa nich mohli ročne do ovzdušia vypustiť stovky miliónov ton metánu.

Autori štúdie tvrdia, že práve toto mohlo byť kľúčovým faktorom oteplenia počas obdobia druhohôr, ktoré sa začalo približne pred 250 miliónmi rokov a skončilo sa pred 65 miliónmi rokov.

Ozónové diery spôsobujú aj obyčajné kravy. Jedna krava denne vypustí až 500 litrov jedovatého metánu. Biológovia už pracujú na vývoji lieku, ktorý obmedzí vytváranie tohto nebezpečného plynu v ich tele.

ISIFA/ilustračná snímka

Súvisiace články