Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj kravy by chceli lepší život! Takto sa to dá docieliť
Zdielať na

Aj kravy by chceli lepší život! Takto sa to dá docieliť

BRATISLAVA / Od minulého roka platí v únii smernica pre chov sliepok-nosníc. Určuje napríklad veľkosť klietky. Ochrancovia zvierat však podobnú smernicu žiadajú aj pre kravy - dojnice. Podľa nich kravy v mnohých chovoch trpia nedostatkom priestoru či zelenej potravy.

Aby boli kravy šťastnejšie

Kravám treba vytvoriť nadštandardné podmienky. Niektorí gazdovia to dokážu. Rovnako ako vážna hudba im však zlepší náladu aj jazz. Nuž ale aj strava je dôležitá. Kravičku môže dobre naladiť chutná zelená tráva a nie hocijaká.  

Na pole sa medzi umelo vysiate plodiny už desaťročie samovoľne vysieva technická konopa. Nemenované roľnícke družstvo, ktoré má toto pole v prenájme, potom touto zmesou kŕmi kravičky.

Musia medzi sebou komunikovať

A zdá sa, že sú spokojné až usmievavé. Otázne je len to, do akej miery je potom mlieko vhodné pre bežnú spotrebu. Na druhej strane sa stretávame s chovmi, kde zvieratá trpia rôznym spôsobom. Žijú v stiesnených priestoroch, vo vlastných výkaloch, sú podvýživené a podobne. Niektoré dokonca počas života neochutnajú ani čerstvú trávu. 

Ochrancovia zvierat v týchto dňoch spisujú petíciu k návrhu smernice o podmienkach chovu dojníc, ktorá by mala byť platná pre všetkých 27 krajín. V podstate ide o výzvu za lepší život dojníc, aby sa mali minimálne tak dobre ako napríklad sliepky-nosnice, alebo ďalšie zvieratá.

Ochrancovia v podstate chcú, aby dojnice v celej Európe mali možnosť bezpečne si ľahnúť do podstieľky z pilín alebo slamy, aby mali výbeh po celý rok, pastvu a mohli medzi sebou komunikovať. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články