Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chia semienka. Zázrak, ktorý používali už Mayovia a Aztéci
Zdielať na

Chia semienka. Zázrak, ktorý používali už Mayovia a Aztéci

LONDÝN / Chia semienka sú malé čierne semená rastliny Salvia hispanica, ktorá pochádza zo strednej a južnej Ameriky. Legenda hovorí, že starí Aztéci a Mayovia používali semená chia ako zdroj energie.

Chia semienka sú bohaté na vlákninu, ktoré pomáhajú nasýtiť náš organizmus na dlhšiu dobu. Porcia 25 gramov chia semienok obsahuje až 9 gramov vlákniny. Vláknina je dôležitá pre zdravý tráviaci systém a mnohí z nás za deň nedosiahnu jej dennú odporúčanú dávku. Tá sa pohybuje okolo 30 gramov, čím sa chia semienka na raňajky stávajú prínosom pre naše zdravie.

Omega-3 mastné kyseliny sú známe pre svoje protizápalové vlastnosti a rovnako podporujú zdravú mozgovú a srdcovú činnosť. Chia semienka obsahujú omega-3 mastné kyseliny v rastlinnej forme. Takúto formu ľudský organizmus ťažšie spracuje, preto je ich obsah v živočíšnych výrobkoch, ako napríklad rybom oleji ďaleko vyšší. A práve pre tých z vás, ktorí nie ste fanúšikmi rýb sú chia semienka vhodným doplnkom k bežnej strave. Relatívne vysoký obsah proteínov a amino kyselín rastlinnej formy v chia semienkach zase ocenia vegetariáni a vegáni.

Kombinácia tuku, proteínov a vlákniny, znamená, že náš organizmus trávi semienka veľmi pomaly. To nášmu organizmu poskytne dlhé, pomalé uvoľňovanie energie a tým udržiava hladinu cukru v krvi stabilnú. Semienka sú zároveň bohaté na minerály ako kalcium a magnézium a stopové prvky, ako mangán, ktorý pomáha vytvárať enzýmy. Výhody chia semienok sú poznateľné aj pre zdravie kostí. Porcia 25g semienok obsahuje 157 miligramov kalcia, čo je viac ako 100 mililitrov mlieka.

Riziko srdcovo-cievnych chorôb

Semienka chia obsahujú vlákninu, bielkoviny a nenasýtené tuky, o ktorých je známe, že podporujú zdravé srdce a stabilnú hladinu cukru v krvi. Niektoré výskumy naznačujú, že semienka chia môžu byť prospešné pre pacientov s nadváhou a obéznych pacientov s diabetom 2. typu. Neexistuje však presvedčivý dôkaz, ktorý by naznačoval, že semená chia môžu priamo znížiť riziko srdcových ochorení alebo cukrovky. Ako súčasť vyváženej stravy ale môžu prispieť k celkovému zdraviu. Ostatné faktory životného štýlu, ako napríklad pravidelné cvičenie, majú väčší účinok.

Chia semienka a ich vplyv na chudnutie

Neexistuje žiadny priamy dôkaz, ktorý by potvrdil, že konzumácia chia semienok napomáha znižovaniu hmotnosti. Obsah vlákniny a schopnosť zadržiavať vodu môže prispieť k nasýteniu a následne k menšiemu pocitu hladu. Ak ale hľadáte spôsoby chudnutia, konzumácia chia semien vám v tomto vôbec nemusí pomôcť.

Vedľajšie efekty konzumácie chia semienok

Je len veľmi málo zaznamenaných vedľajších účinkov. Pretože sú to malé semená, môže príliš veľká spotreba naraz spôsobiť zápchu, takže je dôležité piť veľa tekutín.

Konzumácia v surovej forme, namočené, varené alebo rozomleté na prášok

Chia semienka majú neutrálnu chuť v porovnaní so silnejšou chuťou tekvicových alebo konopných semienok.  Najčastejšie ich ľudia konzumujú v namočenej forme, či už v vo vode, mlieku alebo džúse. Ale môžu byť aj súčasťou polievok alebo náhradou vajec pri pečení.

Hoci výskum v oblasti chia semienok a ich vplyvu na organizmus nie je veľmi rozšírený, naďalej sa v ňom pokračuje.

Niektorí študenti vedia ako vyjadriť protest proti zdravej strave. Pozrite si vtipné video, ktoré nakrútili.

Súvisiace články