Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec sveta ako dobrý biznis. Ľudia ponúkajú balíky na prežitie!
Zdielať na

Koniec sveta ako dobrý biznis. Ľudia ponúkajú balíky na prežitie!

Do avizovaného konca sveta zostáva už len päť dní. Možno sa tomu niektorí zasmejete, ale stále existujú ľudia, ktorí z toho majú depresie. Na sociálnych sieťach a webových stránkach pribúdajú ich diskusie. Situáciu využili obchodníci a marketingoví experti, ktorí ponúkajú rôzne balíčky na prežitie v prípade katastrofy...

Strach aj hrôza speňažené

Biznis je biznis a strach a hrôza sa dobre predáva. Od prelomu tisícročia vzniklo množstvo filmov s tematikou konca sveta a ďalších dátumov. Momentálne je aktuálny 21. december 2012, ktorý nás čaká už tento piatok.

Na sociálnych sieťach, verte či neverte, začalo šialenstvo. Nájdete tu horúčkovité diskusie, pribúdajú články a videá, ktoré dokonca ponúkajú rôzne rady a návody na prežitie. Vydesení ľudia si robia zásoby potravín, oblečenia a pripravujú dokonca bezpečné úkryty. Niektorí vraj pomýšľajú na samovraždu.

Koniec sveta podľa odborníkov nenastane

Situácia preto primäla oficiálne inštitúcie konať. Americká NASA ubezpečuje, že ide len o internetový podvod, marketingový ťah a nič nehrozí. Podobné vyhlásenia si vypočujete aj od vedcov na Slovensku. "Robia z toho senzácie. Niektorí takí psychicky labilnejší si asi kupujú zásoby v obchodoch," komentuje astronóm Zdenek Komárek.

Stanovisko vydala aj SAV. Hovorí, že nie je pozorované žiadne teleso, či jav, ktorý by naznačoval akékoľvek reálne ohrozenie. O kalendári Mayov sa konala dokonca aj konferencia. "Ani pri jednom z nápisov nie je hieroglyf pre katastrofu, pre koniec, pre zánik," vysvetlil mayológ z Univerzity Komenského Milan Kováč.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články