Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vybrať si strednú školu býva dilema. Pomôcť môže projekt Mesto povolaní
Zdielať na

Vybrať si strednú školu býva dilema. Pomôcť môže projekt Mesto povolaní

KOŠICE / Mnohí starší žiaci základných škôl váhajú na akú strednú školu sa prihlásiť. V ich veku je ťažké s istotou vedieť aké povolanie chce dieťa v dospelosti vykonávať. S dilemou mu môže pomôcť nový projekt, špeciálne určený pre ôsmakov a deviatakov, ktorí funguje vo viacerých slovenských mestách.

Téma, s ktorou sa zaoberajú nielen ôsmaci a deviataci, ale aj ich rodičia. Vybrať si strednú školu a s ňou aj čiastočne svoju budúcnosť nie je vôbec jednoduché. Práve tým, ktorí nie sú rozhodnutí by mohol pomôcť nový projekt. "Veľmi som nad tým nerozmýšľal, ale už musím začať," priznal jeden zo žiakov. 

Nerozhodnutí žiaci si môžu na obrovskej ploche pozrieť takmer každé povolanie - marketingový pracovní, kuchár, stavbár alebo strojný inžinier. "Ak študentov niečo zaujme, tak je to najčastejšie niečo, čo vidia v televízii, a to je záchranka alebo chirurgia alebo ničo podobné," uviedol MUDr. Matúš Baran, plastický chirurg nemocnice Košice - Šaca. "Tým, že sa žiaci stretnú so skutočným doktorom alebo so skutočným zástupcom železiarskej firmy, majú možnosť sa porozprávať o reálnom pracovnom dni," povedala autorka projektu Mesto povolaní, Marcela Kulifajová. 

Pracovníci firiem im dokonca poradia, akú školu si vybrať, aby mohli v budúcnosti pracovať u nich. "Žiaci sa pýtajú, či niekto môže aj len variť kávu alebo pracovať v kancelárii alebo s výpočtovou technikou a my sme tu na to, aby sme im vysvetlili, že tieto povolania sú aj u nás rozšírené, máme 600 povolaní a samozrejme, tých pracovných miest je oveľa viac," povedal Ľubomír Gromoš, riaditeľ pre nábor a výber U.S. Steel Košice.  

"Aj ten, čo má predstavu, má ju od rodičov a rád by sa porozprával s niekým, nie s mamou, s otcom, ale naozaj s niekým reálnym, či si vybral správne alebo či jeho predstava je správna," vysvetlila Marcela Kulifajová. "O zdravotníctvo a o to, ako to funguje, je stále záujem," dodal MUDr. Matúš Baran.

Výhodou projektu je, že učitelia nemusia zamestnávateľov pozývať do školy jednotlivo, ale stačí navštíviť miesto, kde sa projekt uskutočňuje. "V košickom samosprávnom kraji máme zmapované všetky stredné odborné školy a všetky štúdijné odbory," objasnila organizátorka projektu. 

Celý program trvá tri hodiny, ale na záver odchádza dieťa s vybranou konkrétnou strednou školou a s odborom, ktorý chce študovať. 

Súvisiace články