Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hory so žiakmi: Deti treba pripraviť na všetko
Zdielať na

Na hory so žiakmi: Deti treba pripraviť na všetko

VYSOKÉ TATRY / Krásne slnečné počasie je aj v medzisezóne dostatočným lákadlom pre organizovanie školských výletov do hôr. Objavovaním krás nepohrdnú ani seniori. V rubrike Na hory sa dozviete, čo by nemali podceniť učitelia, žiaci a ani tí najstarší.

Udržať pozornosť väčšej skupiny detí alebo tínedžerov nie je také jednoduché. "Deti si chcú odbehnúť či už na toaletu a hľadajú, kde by si mohli vedľa chodníka odskočiť a skupina si to ani nevšimne, odídu ďalej a dieťa môže ostať samé v neznámom teréne," hovorí o nástrahách záchranár horskej služby Dušan Burian. 

 V takom prípade ak má žiak funkčný telefón, mal by okamžite kontaktovať niekoho so skupiny. Môže sa ale stať, že nemá signál alebo mobil jednoducho nevlastní. "Mal by ostať na mieste a prvého dospelého okoloidúceho kontaktovať, že sa stratil a s akou skupinou je," radí Burian. Dospelý turistu by mal kontaktovať horskú záchrannú službu. V prvom rade by sa mali ale učitelia so žiakmi dohodnúť ešte pred výletom na pláne v prípade, ak sa niekto stratí. 

Prekvapiť ich môže aj zmena počasia. Teplé oblečenie by teda rozhodne malo byť súčasťou výletného batohu. To platí aj pre turistov vyššieho veku. Tí by ale nemali zabudnúť ani na lieky, ktoré bežne užívajú. Môže sa totiž stať, že uviaznu v horách a príchod horskej služby niekedy zaberie aj niekoľko hodín. So sebou by si turisti mali vziať aj fľašu vody. Voda z plies a potokov síce vyzerá čisto, ale baktérie vidno nie je. "Tá nemusí každému dobre urobiť na zažívacie ústrojenstvo," vysvetľuje Burian. 

Pozrite si ďalšiu reportáž z rubriky Na hory: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy