Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nevedomosť využívajú populisti. Žiaci sa budú povinne učiť o Európskej únii
Zdielať na

Nevedomosť využívajú populisti. Žiaci sa budú povinne učiť o Európskej únii

BRATISLAVA / O Európskej únii sa v školách učí málo, ľudia nevedia ako vlastne európsky projekt funguje. Zhodujú sa na tom europoslanci, ktorí preto navrhujú nové vzdelávanie v školách. Vďaka nevedomosti ľudí potom získavajú na vrch populisti a neštandardné politické strany.

Európsky parlament je jednou z významných inštitúcií Európskej únie, mnohí ľudia ale ani netušia v ktorom meste alebo dokonca štáte sa nachádza. "V oblasti reformy školstva ideme dopredu v tom zmysle, že budú nové programy, nové kurikulá," uviedol Miroslav Mikolášik, Európska ľudová strana. 

Prieskumy, ktoré zisťovali povedomie ľudí o európskom projekte potvrdili, že problém majú najmä mladí ľudia. "Nevedia, čo je Európska únia, aké inštitúcie má, o čom rozhoduje a potom majú navrch populistické strany," Monika Smolková, Aliancia socialistov a demokratov. "Je neakceptovateľné, aby sa na niektorých stredných školách o Európskej únii vyučovalo len jednu hodinu za štyri roky," dodal Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Osnovy by sa mali meniť aj na základných školách. Tak ako sa na Slovensku učí o tom, ako funguje vláda alebo parlament, bude sa vyučovať o Európskom parlamente, komisii či Rade ministrov. "Aby naše deti v tom mali jasno, aby rozumeli tomuto projektu a aby chápali aké dôležité cenné hodnoty prináša. A tie zlé veci, ktoré má, aby vedeli do budúcna naprávať," povedal Branislav Škripek, Európski konzervatívci a reformisti. 

Prieskum ukázal, že obyvatelia únie nevedia, ako sa v Bruseli prijímajú rozhodnutia. "Mnohí to zužujú len na to, že Brusel niečo diktuje, ale všetky nariadenia alebo legislatíva, ktorá prichádza z Bruselu pôvodne vznikla v odborných tímoch, na ktorých sa zúčastňujú aj Slováci," vysvetlila Jana Žitňanská, Európski konzervatívci a reformisti. 

ové osnovy sa začnú v členských štátoch únie objavovať už od budúceho roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy