Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Katastrofa v rieke Slaná: Na pohľad v poriadku, no odbery sú znepokojujúce
Zdielať na

Katastrofa v rieke Slaná: Na pohľad v poriadku, no odbery sú znepokojujúce

ROŽŇAVA / Rieka Slaná je už pol roka znečistená vodami, ktoré do nej vtekajú z nefunkčnej bane. Ekologickú katastrofu riešia ministerstvá, okresné úrady aj Košický samosprávny kraj. Najnovšie merania dokazujú výrazné prekročenie ťažkých kovov, akými je napríklad arzén, a to nie len na Slovensku, ale už aj v Maďarsku. Hoci sa život v rieke pomaly obnovuje, odborníci bijú na poplach.

Napriek tomu, že rieka Slaná na prvý pohľad vyzerá takmer čisto, výsledky z odberov vzoriek jej sedimentov priaznivé nie sú. "Zaujímal nás hlavne arzén. Čo sa týka Slovenska, tam sme merali v Betliari a vyšlo nám desaťnásobné prekročenie hodnôt, v Maďarsku dvojnásobné," uviedla biotechnologička Darina Štyriaková. Dočasným riešením má byť odčerpávanie neznečistených banských vôd z chodby do štôlne, čím sa zníži tlak na časť bane, z ktorej neustále vyteká kontaminovaná voda. Podľa ministerstva životného prostredia rudné bane pripravujú projekt čiastočného uzatvorenia štôlne.

"Problém je ten, že nikto naozaj nevie čo sa v tej bani deje, lebo je tam veľa zlomov, puklín, priesakov. Nikto nevie, kde tá kontaminovaná voda môže podzemím ešte cestovať," vysvetlila Štyriaková. Arzén tak môže vstúpiť do potravinového reťazca, či už prostredníctvom rýb a časom aj kontamináciou spodných vôd. Na vyriešení ekologickej katastrofy sa podieľa aj Košický samosprávny kraj, ktorý do bane pustil špeciálny dron. "Profesionálny dron by nám mal overiť hypotézu o pôvode znečistenia, a teda to by bol zásadný krok pri návrhu sanácie problému na rieke Slaná," povedal jeho hovorca Michal Hudák.

Súvisiace články