Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po starostke zostalo v obecnej pokladni 62 centov. Zato kopa dlhov
Zdielať na

Po starostke zostalo v obecnej pokladni 62 centov. Zato kopa dlhov

LUKAČOVCE / Po 16 rokoch na čele samosprávy zostali po bývalej starostke exekúcie a 62 centov v pokladni. Až teraz sa vynárajú problémy, ktoré obci Lukačovce v okrese Humenné spôsobila. Čelí dvom obžalobám a jednému obvineniu. Dedinčania môžu na rozvoj svojej obce pre dlhy zabudnúť.

Žena bola na čele obce 16 rokov. Problémy vyplávali na povrch až vtedy, keď ju na stoličke šéfa samosprávy vystriedal nový, v regióne najmladší, starosta. Najmladší 28-ročný starosta v regióne rieši aj najväčšie dlhy, a to voči daňovému úradu pre nezaplatenie dane, sociálnej i zdravotnej poisťovni pre neodvedenie poistného, a aj voči spoločnosti na odvoz odpadu. "Keď sa to všetko spočítalo, bolo to okolo 200 tisíc, plus exekúcie čo sa týka sociálnej poisťovne, trovy exekútorom," hovorí Martin Meričko, starosta obce Lukačovce.

Druhá obžaloba voči ex-starostke je za spreneveru, policajti prípad ešte vyšetrujú. "Škoda vyčíslená znalcom je 280 tisíc eur, to sú peniaze, ktoré chýbajú obci, momentálne je to za obdobie 10 rokov," hovorí Meričko.

Obžalovanú ex-starostku štáb TV JOJ doma nenašiel. Spojili sa s ňou telefonicky. "Veci nie sú uzavreté, takže sa k tomu zatiaľ nevyjadrím, aby som neposúvala dezinformácie," vyjadrila sa bývalá starostka.

A kým starostka čaká na výsledky súdnych procesov, obyvatelia doplácajú a ešte dlho budú doplácať na situáciu, do ktorej sa obec dostala. Nový starosta nerieši nič iné, iba dlhy. Na akékoľvek investície môže zabudnúť. "Nemôžeme žiadať o žiadne príspevky od štátu. Obec je, čo sa týka rozvinutia, asi najslabšia na doline, lebo nič nie je poopravované, nič nie je porobené, posledná väčšia udalosť bol dom smútku a odvtedy Lukačovce smútia," hovorí sklamaný starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy