Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Svet zaplavujú milióny PET fliaš, zlyháva recyklácia
Zdielať na

Svet zaplavujú milióny PET fliaš, zlyháva recyklácia

NEW YORK / Každú minútu si ľudia po celej krajine kúpia milión plastových fliaš. Do roku 2021 toto číslo vzrastie o dvadsať percent. Väčšina plastového odpadu pritom končí na skládkach a vo svetových vodách. Znečistenie plastovým odpadom sa podľa vedcov onedlho môže stať rovnakým problémom ako zmena klímy.

V minulom roku sa celosvetovo predalo viac než 480 miliárd plastových fliaš. Ešte pred desiatimi rokmi to bolo "len" 300 miliárd. Podľa posledných odhadov spoločnosti Euromonitor International by pri súčasnom tempe mohla do roku 2021 vzrásť produkcia fliaš na bezmála 600 miliárd ročne, píše The Guardian.

Plastové fľaše sa väčšinou používajú na skladovanie vody a limonád. Až na výnimky sa vyrába z polyetyléntereftalátu (PET), ktorý sa dobre recykluje. Plastového odpadu je však v posledných rokoch toľko, že recyklačné linky nestíhajú a veľká časť plastov namiesto toho znečisťuje životné prostredie.

Problémom je tiež nedostatočné triedenie. V minulom roku v kontajneroch pre triedený odpad skončila menej ako polovica všetkých použitých plastových fliaš. Iba sedem percent následne poslúžilo na výrobu nových fliaš. Veľká časť skončila na skládkach či v oceánoch. Podľa výskumu nadácie svetovo preslávenej jachtárky Ellen MacArthur bude v moriach a oceánoch do roku 2050 viac ton plastov než rýb.

Rosemary Downey z Euromonitor International uvádza, že prudký nárast spotreby plastových fliaš má na svedomí vo veľkej miere Čína. V roku 2015 Číňania spotrebovali 68,4 miliardy fliaš, vlani to bolo bezmála 74 miliárd. "Nárast je podporený rozvojom urbanizácie. Rastie dopyt po zdravom životnom štýle. Ľudia majú obavy z kontaminácie podzemnej vody a častejšie volia vodu vo fľašiach," vysvetľuje Downey.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy