Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Košiciach padol meteorit, ktorý bol vyše tisíckrát jasnejší ako Mesiac v splne
Zdielať na

V Košiciach padol meteorit, ktorý bol vyše tisíckrát jasnejší ako Mesiac v splne

Archívna reportáž

Obyvatelia poľského mesta Poznaň zažili astronomický zážitok. Pozrite si zábery

KOŠICE / V deň, keď padal meteorit pre vysokú oblačnosť a dážď, nepracovali fotografické kamery Európskej bolidnej siete v Starej Lesnej a v Modre.

V piatok uplynie desať rokov od pádu meteoritu Košice. Úlomky meteoritu našla expedícia pod vedením Jána Svoreňa z Astronomického ústavu SAV 20. marca 2010 v okolí obce Vyšný Klátov. Vypočítaná dopadová elipsa mala plochu 17,5 km2 a siahala od Vyšného Klátova až po zoologickú záhradu v Kavečanoch. Expedícia našla 218 úlomkov s hmotnosťami od 0,5 gramu do 2,37 kg o súhrnnej hmotnosti 11,28 kg. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

Pád bolidu však zaznamenali detektory jasu oblohy na bolidových staniciach v Českej republike a v Rakúsku a pomohli určiť čas, trvanie a jeho približnú jasnosť. Atmosferickú dráhu jasného meteoru a jeho pravdepodobné miesto dopadu určili pracovníci z Astronomického ústavu Akademie věd Českej republiky v Ondřejove zo záznamov z dvoch bezpečnostných kamier v Maďarsku.

Svoreň poznamenal, že napriek tomu, že ide o bežný typ meteoritu z hľadiska jeho zloženia, meteorit Košice je výnimočný prípad. Priblížil, že z vyše 70-tisíc zaznamenaných meteoritov v medzinárodnej databáze, majú známu atmosférickú dráhu len necelé tri desiatky. Na základe dráhy vedia vedci určiť, z ktorej časti Slnečnej sústavy telieska či telesá prišli. „Hovoríme im meteority s rodokmeňom a meteorit Košice bol v čase nálezu len 15. prípadom na svete,“ podotkol astronóm. Ide o teleso, ktoré k nám prišlo z vonkajšej strany hlavného pásu asteroidov.

Astronóm uviedol, že meteorit je tvorený najmä olivínom, prítomný je aj pyroxén a ďalšie doplnkové minerály. Obsahuje tiež železo vo forme kamacitu a taenitu s vysokým obsahom niklu. Klasifikovaný je ako chondrit H5. Priemerná hustota úlomkov je 3420 kg na m3. Počiatočná hmotnosť meteoroidu bola odhadnutá na 3,5 tony, čo zodpovedá priemeru 1,25 metra.

Časti meteoritu Košice sa nachádzajú v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave a Východoslovenskom múzeu v Košiciach a jeden menší úlomok je uložený aj v obci Vyšný Klátov. V danej obci a jej okolí, na mieste nálezu prvých úlomkov, bol v spolupráci s obcou, Astronomickým ústavu SAV a Univerzitou Komenského v Bratislave zriadený náučný chodník s ôsmimi tabuľami v slovenčine a angličtine.

Pred piatimi rokmi slováci mohli vidieť pád ďalšieho meteoritu. Pozrite si zábery:

Súvisiace články