Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Trebišove majú policajti novú posilu. Nenosí zbraň a aj tak vzbudzuje rešpekt
Zdielať na

V Trebišove majú policajti novú posilu. Nenosí zbraň a aj tak vzbudzuje rešpekt

TREBIŠOV / Rady trebišovských mestských policajtov sa rozšírili o ďalšieho člena. Nenosí síce uniformu, ani zbraň, no napriek tomu vzbudzuje veľký rešpekt. Je to sučka nemeckého ovčiaka a volá sa Ejna. Slúži síce ešte len pár dní, ale už si získala všetkých kolegov.

Do zohratej partie uniformovaných strážcov pribudli dvaja noví členovia. Psovod Ján a jeho štvornohý pomocník Ejna. "Sme sa rozhodli, že takúto funkciu zavedieme aj kvôli našej početnej rómskej komunite, ktorú v Trebišove máme," vysvetľuje náčelník mestských policajtov Miroslav Cabada. 

Tri a polročná Ejna je novou posilou trebišovských mestských policajtov. Spolu so svojím psovodom bude dohliadať na poriadok v meste. "Úlohou psovoda je zabezpečovať poriadok počas kultúrno-spoločenských akcií, pri vydávaní sociálnych dávok a pri pohybe Rómov po meste, ktorí nám robia tú najväčšiu šarapatu," pokračuje Cabada. Noví členovia hliadky budú chodiť všade tam, kde budú potrební. Zamerajú sa ale predovšetkým na problémové miesta.

"Kde sa nám stretávajú neprispôsobiví občania, závadoví občania, pod vplyvom omamných a alkoholických látok," opisuje psovod Ján Potoma. Ejna bola zatiaľ v službe len párkrát, no už za krátky čas sa osvedčila ako kvalitná strážkyňa zákona. Vzbudzuje totiž prirodzený rešpekt, čo pomáha pri riešení rôznych konfliktných situácii. "Predsa jeden psovod so psom urobí viac ako možno traja alebo štyria policajti," povedal náčelník mestských policajtov. 

"Osôbka štvornohá, ktorá by mala vzbudiť trošku rešpekt, aby tá zákonnosť bola akceptovaná zo strany ľudí, ktorí to akceptovať nechcú," dodáva Potoma. "Každý pes vzbudí rešpekt, aspoň ja si to tak myslím a je to dobré, lebo trebišovská mestská polícia je veľmi dobrá a ten pes stále pomôže," myslí si obyvateľ mesta. Ján má s prácou psovoda bohaté a dlhoročné skúsenosti. S Ejnou sú však nerozlučiteľnou dvojicou nielen v práci, ale aj doma. "Výcvik psíka ako takého trvá celý život. Je to moje hobby, moja záľuba. Nechodím do krčmy, ale míňam peniaze na psov," hovorí Potoma. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy