Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Košiciach prišli na nové riešenie parkovacieho problému
Zdielať na

V Košiciach prišli na nové riešenie parkovacieho problému

KOŠICE / Veľké napätie v Košiciach spôsobil nový parkovací systém, ktorý zaviedli v širšom centre. Proti schválenej zmluve mesta so súkromnou firmou začali bojovať aktivisti. Nepomohli protesty a ani výzvy. Údajne preto plánovali obsadiť magistrát mesta. Možno to však nebude potrebné.

Protesty aktivistov proti plateniu parkovného v širšom centre Košíc by malo byť minulosťou.

Opozičný mestský poslanec sa stretol s kompetentnými spoločnosti EEI a vznikol nový parkovací plán. "Chceme zmeniť diskriminačné nariadenie mesta, chceme, aby to robilo mesto," povedal Miroslav Špak predseda pravicového klubu košického zastupiteľstva. 

Opozičný poslanec odmieta radikálne riešenia a dokonca aj odstúpenie mesta od zmluvy s parkovacou spoločnosťou. "Vyhneme sa pokutám za zrušenie zmluvy," hovorí Špak. Navrhuje riešenia, ktoré Košičanov upokoja. "Mesto prevezme kontrolu a obrazne povedané, znárodníme EEI," uviedol Špak.

Malo by to fungovať tak, že súkromná firma a mesto zriadia nový podnik. Bude fungovať pod kontrolou poslancov. "Kontrola nad financiami, kontrola nad systémom ako takým," vymenováva predseda pravicového klubu košického zastupiteľstva.

Model je štandardný

"Nepoznám detaily návrhu pána poslanca, ale v zásade platí, že model spoločného podniku súkromného investora z iného mesta či obce pri riešení parkovacích systémov v mestch je štandardný," povedal Karol Wolf, mediálny zástupca firmy EEI.

"So spoločným podnikom máme skúsenosti a funguje," informuje primátor mesta Richard Raši. 

"To, čo možno je pokazené, zvládneme opraviť," myslí si Špak. "Je to návrh, ktorý sa snaží vyhovieť nielen rezidentom, ale zapracovať pripomienky Košičanov, tak aby bolo parkovanie najkomfornejšie," hovorí Raši. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy