Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nevedia nájsť zamestnancov. Jeden zo zásadných zamestnávateľov na východe preto pomaly odchádza
Zdielať na

Nevedia nájsť zamestnancov. Jeden zo zásadných zamestnávateľov na východe preto pomaly odchádza

MICHALOVCE / Niekedy to bolo úctyhodných 3500, teraz je to až o tisícku menej. Taký je stav pracovníkov u najväčšieho zamestnávateľa v Michalovciach a okolí. Spoločnosť Yazaki postupne prepúšťa a presúva výrobu do Rumunska. Miestni sa obávajú totálneho konca firmy, ako sa stalo už pred rokmi v Prievidzi.

Centrála firmy už prijala strategické rozhodnutie. Za presunom výroby je aj neochota ľudí pracovať za ponúkaný plat. "Rozhodlo sa o vyváženom delení výroby medzi Slovenskom a niektorým z ďalších závodov spoločnosti Yazaki vo východnej Európe," tak znie stanovisko firmy. Firma postupne prepúšťa a zároveň ľuďom nepredlžuje zmluvy. Budúcnosť vraj nie je ružová. Do Rumunska už previezli aj časť strojov a výrobných liniek.

"Spoločnosť Yazaki je nútená znížiť počet pracovných síl na stabilnú úroveň, čím celkovo ochráni výrobu v Michalovciach," tvrdí firma v stanovisku. Závod vyrába káblové zväzky pre luxusné automobily. Ide o mimoriadne namáhavú prácu. Ak ju lepšie a lacnejšie zvládnu v zahraničí, Sováci už nebudú zaujímaví.

To, na akú konečnú úroveň a dokedy sa má znížiť stav zamestnancov, je utajovaná informácia. Všetci sú pre istotu pripravení aj na krízový scenár v prípade ohlásenia hromadného prepúšťania. "Spoločnosť Yazaki je veľmi odhodlaná prispôsobiť zamestnanosť čo najprijateľnejším a najspoľahlivejším spôsobom," uzatvára firma v stanovisku.

Súvisiace články