Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SMER-SD vyťahuje kauzy na SNS prostredníctvom OĽaNO, tvrdí národniar Paška
Zdielať na

SMER-SD vyťahuje kauzy na SNS prostredníctvom OĽaNO, tvrdí národniar Paška

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podpredseda Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška dnes pred novinármi vyhlásil, že v strane majú pocit, akoby strana SMER-SD cez Obyčajných ľudí Igora Matoviča zverejňovala kauzy SNS.

Podpredseda Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška dnes pred novinármi vyhlásil, že v strane majú pocit, akoby strana SMER-SD cez Obyčajných ľudí Igora Matoviča zverejňovala kauzy SNS.  "Ak opakovane, niekoľkokrát z Úradu vlády vzišli nejaké aktivity smerujúce k diskreditácii SNS, tak pravdepodobne nevznikali náhodou," tvrdí podpredseda SNS Jaroslav Paška.

"Teraz to zvaľuje na poradcov pána Fica a dokonca tvrdí, že oni dávali mne nejaké informácie, čo je absurdné. To je škoda vôbec komentovať," ohradila sa Veronika Remišová z OĽaNO.

Toto ale nie je jediná kauza, ktorá mohla rozhádať lídrov koalície. Problémy medzi národniarmi a zvyškom koalície sa začali už chvíľu po začatí ich vládnutia. Problém nastal, keď Marek Maďarič, ako minister kultúry, chcel zvýšiť koncesionárske poplatky, SNS však bola proti. Maďarič vtedy oznámil, že podá demisiu, ak SNS zablokuje jeho návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Zasiahnuť musel až premiér Fico, ktorý národniarom ustúpil a koalícia zvyšovanie poplatkov odložila.

Aj keď lídri koalície naznačujú, že súčasná vládna koalícia sa nerozpadne, otázkou je, čo by sa predsa len stalo, ak by SNS naozaj z vládnej koalície vystúpila. Na náznak Jaroslava Pašku o spolupráci SMERU a OĽaNO zareagovala podpredsedníčka OĽaNO, Veronika Remišová, jednoznačne: "Koalícia so SMERom v takej podobe, akej SMER poznáme, je absolútne vylúčená. Nevieme si predstaviť s takýmto typom politikov vládnuť".

Politológ Grigorij Mesežnikov je však presvedčený, že ani ďalšie opozičné strany by nešli do koalície so SMERom. Navyše by zrejme nemohli počítať s dostatočným počtom nezaradených poslancov, lebo väčšina z nich odišla práve pre nesúhlas so spoluprácou so SMERom. "Vzhľadom na to, že SNS má 17 poslancov, tak úvahy o tom, že by sa našiel nejaký koaličný partner v podobe opozičných strán nie sú realistické, ale je možné, že pri presadzovaní jednotlivých zákonov sa nájde nejaká väčšina situačná," povedal Mesežnikov.

V prípade, že by zostala zachovaná súčasná koalícia, otázkou je, či by to zatriaslo niektorými vládnymi stoličkami, keďže SNS požaduje prerozdelenie vplyvu, čo otvorene napísal Andrej Danko aj v liste svojim partnerom, v ktorom vypovedal koaličnú zmluvu. "Ako dôvod uvádzam absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov," píše Danko v liste.

Podľa politológa by mohlo dôjsť k zmenám na týchto štyroch stoličkách: "Peter Plavčan je asi ten členom vlády, ktorý vyvoláva najvýraznejšie, skôr negatívne vnímanie, minister vnútra Kaliňák, ktorý je aktérom rôznych káuz, pán Richter minister, vzhľadom na situáciu v rezorte, kauzy, jeho osobné postoje, potom, a toto je osobitná kategória, to je najťažšia kategória, to je samotný premiér".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy