Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Danko už nechce držať Ficovi balónik
Zdielať na

Danko už nechce držať Ficovi balónik

Tón listu, ktorým Andrej Danko vypovedal zmluvu s koaličnými partnermi naznačuje, že ide o peniaze. Nebudú to len eurofondy na vedu a výskum. Školstvo je pomerne veľký a komplikovaný rezort. To, že majú učitelia mizerné platy, naozaj neznamená, že je v ňom málo peňazí. Ale ani to nemusí stačiť. S jedlom rastie chuť.

Ak sa pokúšal Fico nabádať národniarov k umiernenejšej alebo aspoň sofistikovanejšej deľbe peňazí, tak si o malér koledoval. Treba si totiž uvedomiť, že bez ohľadu na to, za čo súdia Janušeka so Štefanovom, súčasná garnitúra národných Slovákov ešte nikdy nejedla. Posadiť ich k prestretému stolu a potom ich nahlas cepovať, aby nežrali, ale kultúrne jedli - príborom, malé porcie, bez sŕkania, mliaskania a grgania - je veľmi riskantné. Človek by mal rátať s tým, že schytá vidličkou do oka.

Danko navyše môže mať pocit, že je pri útoku na vlastných spojencov vo výhodnom postavení. Nominálny líder opozície Richard Sulík v rozhovore pre týždenník Trend povedal, že nevylučuje povolebnú spoluprácu s SNS. Kapitán by mohol zmeniť stranu, keby sa mu zdalo, že je to výhodné. Fico si zasa veľmi dobre pamätá, aké je to vyhrať voľby a nemať s kým vládnuť. Keby došlo na predčasné voľby, Most by sa vôbec nemusel dostať do parlamentu, Sieť prestala existovať a pokúšať sa nanovo spájať s národniarmi by nemalo absolútne nijaký zmysel.

V skutočnosti by predčasné voľby pravdepodobne znamenali, že na zostavenie vlády by nemal potrebnú silu nikto. Bez Fica alebo Kotlebu by to prosto nešlo. Niekto by musel ísť do menšinovej vlády a hľadať aspoň tichú podporu pre jej programové vyhlásenie. Fašisti by ju asi aj ochotne poskytli, keby dostali na výmenu referendum o zotrvaní v NATO a EÚ. Keďže súčasná opozícia predstavuje rôzne odtiene hnedej s veľmi vlažným vzťahom k Západu a liberálnej demokracii, Fico by zrejme zostal v opozícii.

Pokiaľ pôjde pri prepisovaní koaličnej zmluvy výhradne o ukojenie národných potrieb a záujmov, Fico sa s kapitánom už len voľajako dohodne. Schopnosť robiť kompromisy a dodržiavať dohody je napokon presne to, čo ho urobilo najdlhšie vládnucim premiérom na Slovensku. Menšia rekonštrukcia vlády by mu dokonca aj mohla prísť vhod.

Danko, ako väčšina ľudí s vysokými ambíciami, nízkym sebavedomím, formálnou autoritou a nulovým prirodzeným rešpektom, je však veľmi citlivý na úctu, ktorú mu ľudia neprejavujú. Pokiaľ pretiekol pohár jeho márnomyseľnosti a vypenil po všetkých domnelých i skutočných príkoriach, ktoré utrpel, nebude ani Fico schopný túto vládu dlhodobo udržať.

Už sme to tu videli, keď sa predseda národnej rady Sulík rozhodol, že radšej nechá padnúť svoju vlastnú koaličnú vládu, než by mal ďalej držať balónik premiérke Radičovej. Ak trpí Danko rovnakým pocitom, tak Ficovi práve uleteli všetky balóny.

Súvisiace články