Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Starého Fica novým kúskom nenaučíš
Zdielať na

Starého Fica novým kúskom nenaučíš

Robert Fico sa celkom vážne rozhodol stavať na proeurópskej a antiextrémistickej politike. S prijímaním migrantov síce nesúhlasí, no prestal mu klásť aktívny odpor. Represívne zložky štátu začínajú upratovať nacistov. Pokiaľ ide o skutky, robí pokroky. Stále ho môžete mlátiť po hlave Kaliňákom a Bašternákom, ale začína to byť trochu kontraproduktívne. Prinajhoršom ich vyrieši európsky federálny prokurátor, len sa do tej federácie musíme dostať. Fico to veľmi dobre vie, preto neriskuje vojnu s vlastnými ľuďmi. Mala by veľmi neistý výsledok, ktorý by mohol znamenať aj rozpad vlády, totálny chaos a poľsko-maďarskú cestu.

Keď ale príde na komunikáciu, je to stále ten istý Fico, ktorý nedokáže zmeniť stratégiu. Vo svojom stĺpčeku pre Hospodárske noviny, v časti, kde prezentuje jeden zo svojich reálnych úspechov – historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti – si neodpustil zbytočný a hlúpy útok na Rómov.

 „Ak si odmyslíme dobrovoľne nezamestnaných a početnú skupinu Rómov s vlastnou predstavou o zdrojoch obživy, je zrejmé, že sme dospeli do nového štádia – kto pracovať chce, prácu si nájde,“ píše Fico. Je pritom úplne jedno, ako veľmi sa chce zamestnať obyvateľ osady bez vzdelania, zručností a pracovných návykov. Podstatné je, ako veľmi chce niekto zamestnať jeho. Darmo sa Fico tvári, že je to problém Rómov z osád, ktorý sa ho netýka. Je to problém, ktorý náš Dobrý Ujo Štát už štvrť storočia nerieši. A v najväčšej miere ho neriešili, či na ňom priamo parazitovali, práve Ficovi ľudia. Je totiž najdlhšie vládnucim premiérom malebnej krajinky pod najmenšími veľhorami sveta.

Zhruba deväť storočí sme Rómov programovo vytláčali na okraj spoločnosti. Aký tupý musí byť človek, ktorý sa čuduje, že sú na jej okraji? Dobre, nemusí mať predstavu, ako ďaleko je zo sociálnej periférie, z tradičnej osady alebo z Luníka IX, do stredostavovského paneláka na sídlisku. Je to podobne dlhá cesta, ako z hrušovanskej chalupy na úrad vlády. Kto ju sám neprešiel, nie je vo svojej podstate o nič lepší, tiež sa nikam nepohol, no nemusí v tom mať jasno. Ale pochopiť, že chudobný a nevzdelaný človek nemá rovnaké príležitosti ako príslušník strednej vrstvy, by mohli azda aj tí najsimplexnejší ľudia. Lebo veď ich nemajú ani oni sami.

Ale dobre, Fico tú cestu prešiel, môže si dovoliť byť na svoje okolie náročný. No ako sociálny demokrat by si podobné slová nemal ani pomyslieť. Už vôbec nie na deň rómskeho holokaustu, to je už rýdze chrapúnstvo. Toto je skôr jazyk Borisa Kollára, Mariána Kotlebu a Richarda Sulíka. A oslovuje ich voliča. Hlavne Kotlebovho.

Nerobme si ilúzie. Fico sa stal presvedčeným Európanom až po tom, čo ho v Kremli prestali potrebovať. Fašistov si platia a Sulíka dostali zadarmo. Na rozdiel od Fica všetko stabilní a dobre vypočítateľní antieurópania so sympatiami ku lonom ruského štýlu autoritárskej vlády, aké zavádzajú Poliaci alebo Maďari. Kotleba so Sulíkom jednoducho vytlačili Fica z Putinovej postele. Rusi u nás napokon nepotrebujú spojencov, úplne im stačí, ak budeme nepriateľskí k Nemcom a Francúzom. Fico nikdy nebol, vždy hral na obe strany. Teraz už nemôže.

Fico pôsobí vo svojej novej polohe trochu neisto a správa sa neobratne. Jemu už nikto neuverí, že bude schopný problémy osád vyriešiť, no keď bude posilňovať v ľuďoch pocit, že ich obyvatelia sú paraziti, ktorí si za všetko zlé môžu sami, posilní pozície fašistov, ktorí sľubujú radikálne a rýchle riešenie. Nový rómsky holokaust.

Ak chce Fico udržať krajinu v civilizovanej Európe a seba vo vláde, bude potrebovať hlas každého jedného človeka, pre ktorého sú západné hodnoty a spôsob života absolútnou prioritou. Mnohí sa už začínajú zmierovať s myšlienkou, že budú musieť voliť Fica - lebo Sulík. Týmto ich však stále môže odpudiť.

Súvisiace články