Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opozícia: Koalícia robí cirkus, vnáša chaos, v skutočnosti sa snažia zakryť masívne rozkrádanie
Zdielať na

Opozícia: Koalícia robí cirkus, vnáša chaos, v skutočnosti sa snažia zakryť masívne rozkrádanie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská národná strana (SNS) dnes vypovedala Koaličnú zmluvu. Oznámila to e-mailom šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková. Podľa informácií agentúry SITA v koalícii nastal konflikt pre ministerstvo školstva. Ako informoval agentúru SITA zdroj z prostredia národniarov, SNS odmietla zakrývať prešľapy na ministerstve školstva exministra Juraja Draxlera a podnikateľa Jaroslava Brhela.

Situáciu sledujeme ONLINE. 

Prinášame vám prehľad vyjadrení slovenských politikov k vypovedaniu koaličnej zmluvy po utorkovom zasadnutí koaličnej rady:

Ľubomír Galko, poslanec SaS: "My naďalej pokladáme túto situáciu za bohapusté vydieranie. Toto je jednoducho boj o pozície, boj o ukoristenie si čo najväčšej kopy z toho lupu, o ktorý sa tieto tri strany vyslovene ruvú ako taká divá zver".

Gábor Grendel, poslanec OĽaNO: "Jediná vec, v ktorej je táto koalícia skutočne nenahraditeľná, je tolerovanie vzájomných škandálov."

Branislav Gröhling, poslanec za SaS: "Pán Plavčan je stále ministrom školstva a pre nás táto kauza neskončila, takže ak naďalej zotrváva na tejto stoličke, mimoriadna schôdza určite bude, my ju budeme iniciovať 18. augusta, budeme mať spoločný brífing s našimi opozičnými partnermi a zanesieme podpisy do podateľne".

Koalícia robí cirkus, vnáša medzi ľudí nestabilitu a chaos, v skutočnosti sa však snaží zakryť masívne rozkrádanie v rezorte školstva. Takto hodnotí dianie vo vládnej zostave parlamentná opozícia.

Takto zneli vyjadrenia politikov v pondelok, bezprostredne po vypovedaní koaličnej zmluvy Andrejom Dankom:

Iveta Radičová, bývalá predsedníčka vlády

"Premiér Robert Fico od začiatku vytvára image stabilnej, makroekonomicky úspešnej a transparentnej vlády, pričom je úplne zrejmé, že v koalícii sú vnútorné problémy a napätia už od začiatku. Andrej Danko sa týmto krokom snaží prekryť problém kauzy čerpania eurofondov na ministerstve školstva, čo sa mu začína dariť. Vnímam to ako ďalší problém v poradí, tentokrát problém, ktorý sa týka ministerstva školstva. Predseda Danko ho prekrýva vypovedaním koaličnej zmluvy. Som presvedčená, že príde následne opäť k dohode, pretože predseda Danko po prvé prekrýva kauzu, po druhé pri svojich súčasných preferenciách sa snaží zlepšiť svoju pozíciu a po tretie záujmom všetkých zúčastnených strán vo vládnej koalícii je pokračovať vo vládnutí," povedala Radičová. 

Richard Sulík, predseda SaS

"Možno chce Danko vymeniť školstvo za vnútro, lebo kradnúť na školstve je fest ťažké. Alebo chce len väčší podiel na lupe, keďže všetky politické náklady kradnutia znáša momentálne on," napísal Sulík na svojom profile na sociálne sieti. 

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

„Podľa mňa je táto korupčná koalícia tak strašne nenažraná, pretože vidí, že ekonomike sa darí i napriek tomuto zlodejskému spolku, že nastal čas vydierania jedným subjektom zvyšných dvoch. A teraz sa budú navzájom vydierať, aby sa ich strana a ľudia, ktorí stoja za touto stranou, teda oligarchovia a nečestní podnikatelia, mohli zúčastniť na tejto žranici," povedal Galko s tým, že tento efekt bude u všetkých troch strán. „Teraz nastane ruvačka, aby si urvali z toho čo najviac," povedal a dodal, že podľa neho vláda nepadne.

Jozef Mihál, nezaradený poslanec NR SR

"Bude to zrejme reakcia pána Danka na interné turbulencie, ktoré sa vzťahujú na kauzy," dodal Mihál na margo nedávnej kauzy súvisiacej s čerpaním eurofondov na ministerstve školstva.

Miroslav Beblavý, nezaradený poslanec NR SR

Vypovedanie Koaličnej zmluvy zo strany predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka môže viesť k dvom dobrým výsledkom, nezaradený poslanec Miroslav Beblavý preto tento krok „oceňuje“. Jedným by mohol byť pád súčasnej vlády a šanca na vytvorenie lepšej. „To je však nepravdepodobné, lebo všetci traja členovia koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu. Preto očakávam, že sa dohodnú inak,“ vyhlásil Beblavý. Ďalším výsledkom Dankovho kroku by preto mohlo byť, že Peter Plavčan príde o kreslo ministra školstva a SNS stratí tento rezort. „Ak by sa na ministerstvo školstva dostal nejaký kompetentný minister, ktorý nebude bábkou zlodejských skupín, aspoň takýto malý pokrok pre slovenské školstvo by som privítal,“ uviedol Beblavý na svojom facebookovom profile.

Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina

„Možno, že len pohrozil Robertovi Ficovi, že vypovie koaličnú zmluvu a ja si osobne myslím, že takto by to mohlo byť, pretože toto môže urobiť len blázon. Pokiaľ nechcú položiť vládu a chcú len otvoriť koaličnú zmluvu, vnímam to ako nátlak na Roberta Fica. Budú chcieť udržať to, čo majú, lebo je naozaj veľký prúser, keď čerpanie eurofondov začína vyšetrovať OLAF a Európska únia. Robert Fico pravdepodobne zatlačil na Andreja Danka a ten sa spätil a urobil tento krok. Ak chce udržať svoju pozíciu, tak musí použiť jedine kartu vyhrážania sa odchodom z vlády. A to si Robert Fico nemôže dovoliť, pretože ďalšiu vládu by už nedal dokopy,“ povedal Kollár a situáciu označil za napätú. 

Veronika Remišová, poslankyňa OĽaNO-NOVA

"Andrej Danko riadenie našej krajiny nezvládol a ukázal, že nie je schopný komunikovať. Vo štvrtok po koaličnej rade sa tváril, že je všetko v poriadku a dnes posiela odkazy koaličným partnerom na papierikoch, ako keby nešlo o členov vlády, ale o spolužiakov na základnej škole. Namiesto toho, aby sa spolu v koalícii porozprávali, sa Andrej Danko správa ako malý chlapec. Ak si Andrej Danko myslí, že takýmto správaním prekryje obrovský škandál s eurofondmi, veľmi sa mýli," uviedla Remišová.

Igor Matovič, líder hnutia OĽaNO-NOVA

„Zlodej Danko dovoľuje rozkrádať 600 miliónov z eurofondov, ktoré patrili ľuďom, a miesto chlapského prijatia zodpovednosti sa zbabelo vyhovára na iných,“ vyhlásil v reakcii Igor Matovič.

Alojz Hlina, predseda KDH

„To, čo mu premiér Robert Fico (Smer-SD) urobil, keď nemohol vystúpiť na oslavách štátneho sviatku Cyrila a Metoda na Devíne, to môže byť prapočiatok tohto celého," povedal Hlina, podľa ktorého môžu byť predčasné voľby v júni 2018 alebo v júni 2019.

Juraj Draxler, exminister školstva 

Veci, ktoré sa dejú na ministerstve školstva, sú veľmi vážne. Ak by sa do čerpania eurofondov na výskum naozaj oprela Európska komisia, Slovenská národná strana bude mať vážny politický problém. Pre agentúru SITA to uviedol exminister školstva Juraj Draxler. Reagoval tak na to, že Slovenská národná strana dnes vypovedala koaličnú zmluvu. Draxler uviedol, že SNS sa pre problémy rozhodla prejsť do protiútoku pre veci, ktoré sa dejú na ministerstve školstva, sú veľmi vážne. Ak by sa do čerpania eurofondov na výskum naozaj oprela Európska komisia, Slovenská národná strana bude mať vážny politický problém. 

Súvisiace články