Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Koalícia odkazuje Dankovi, že SNS nemôže Koaličnú zmluvu vypovedať jednostranne
Zdielať na

Koalícia odkazuje Dankovi, že SNS nemôže Koaličnú zmluvu vypovedať jednostranne

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – SNS jednostranne vypovedať Koaličnú zmluvu nemôže. Ako sa totiž uvádza v Koaličnej zmluve, ktorej kópiu má agentúra SITA k dispozícii, zrušenie Koaličnej zmluvy musí byť vyhotovené písomne a podpísané predsedami všetkých troch koaličných strán, teda okrem SNS sa pod zrušenie zmluvy musia podpísať aj predseda Smeru Robert Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

To isté platí aj pre všetky zmeny, doplnky a dodatky Koaličnej zmluvy. 

Slovenská národná strana (SNS) dnes vypovedala Koaličnú zmluvu. Dnes to oznámila koaličným partnerom. Tlačovej agentúre SITA to oznámila e-mailom šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková. Podľa informácií agentúry SITA v koalícii nastal konflikt pre ministerstvo školstva.

Ako informoval agentúru SITA zdroj z prostredia národniarov, SNS odmietla zakrývať prešľapy na ministerstve školstva exministra Juraja Draxlera a podnikateľa Jaroslava Brhela.

Ako agentúru SITA informovala Čižmáriková, predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vypovedal Koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd. Ako dôvod uvádza absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu, s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

Predsedovia Smeru-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár podpísali Koaličnú zmluvu 1. septembra 2016. Pôvodná štvorkoalícia ešte so stranou Sieť podpisovala Koaličnú zmluvu 22. marca. K podpísaniu Koaličnej zmluvy v septembri prišlo pre zmeny v pomere síl v koalícii, štvorkoalícia sa zmenila na trojkoalíciu, keďže Sieť sa rozpadla.

Zo Siete v polovici augusta 2016 odišla pätica poslancov a následne vstúpili do poslaneckého klubu Most-Híd. Posilnený Most-Híd, ktorý má v parlamente 15 poslancov rovnako ako SNS, po dohode koaličných partnerov získal po Sieti kreslo ministra dopravy. Most aj SNS tak majú rovnako po troch ministroch. Smer má osem a post premiéra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy