Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Odvody do Sociálnej poisťovne treba platiť v novej výške
Zdielať na

Odvody do Sociálnej poisťovne treba platiť v novej výške

BRATISLAVA / Samostatne zárobkovo činným osobám Sociálna poisťovňa každoročne k polovici roka nanovo posudzuje ich odvodové povinnosti. Živnostníci následne musia urobiť určité úkony, a samozrejme, aj zaplatiť poistné v novej výške.

V tomto období každoročne čaká živnostníkov prepočítavanie odvodov podľa odovzdaného daňového priznania za predchádzajúci rok. Odvod v novej výške pritom treba zaplatiť najneskôr do 8. augusta. Vždy sa platí mesiac spätne, aktuálne teda pôjde o úhradu júlového odvodu. Ideálne je mať nastavený trvalý príkaz, no je nutné zmeniť si sumu podľa aktuálneho výpočtu. 

Ak by platba prišla s omeškaním, s nesprávnou sumou alebo vôbec, Sociálna poisťovňa pošle upozornenie mailom alebo SMS správou. "Sociálna poisťovňa už rozposlala oznámenia o odvodovej povinnosti pre živnosntíkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby. V týchto oznámeniach sa SZČO dozvedia, či im vzniká odvodová povinnosť, resp. naďalej trvá. A ak trvá alebo vzniká, aká je výška ich odvodov za obdobie od 1. júla 2017. Nová výška odvodov je splatná najneskôr do 8. augusta 2017," povedala riaditeľka odboru poistného Sociálnej poisťovne, Andrea Zahoranová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy