Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čakanie na bratislavský obchvat sa končí. Stavebné práce by sa mali rozbehnúť
Zdielať na

Čakanie na bratislavský obchvat sa končí. Stavebné práce by sa mali rozbehnúť

BRATISLAVA / Pred 14 mesiacmi bola podpísaná zmluva o výstavbe obchvatu Bratislavy. Dôležitý dopravný projekt sa však odvtedy posunul len minimálne. Problém bol v nevykúpených pozemkoch. Zdá sa však, že stavebné práce by sa už konečne mohli naplno rozbehnúť.

Obchvat sa skladá z 27 kilometrov diaľnice D4 a 32 kilometrov rýchlostnej cesty R7. Hotový by mal byť do konca roka 2020. Celý proces však brzdili práve nevykúpené pozemky. Vláda preto pripravila zákon, ktorý to mal urýchliť. Podľa kritikov sú však paragrafy na hranici ústavnosti. "Ja nie som právnik, ale právnici to posúdili, že toto je jedno z najlepších riešení," uviedol do adresu cesty minister dopravy Arpád Ersék. 

Prezident síce odmietol podpísať kontroverzný zákon, no koalícia ho napriek tomu presadila a v súčasnosti je už účinný. Všetky stavebné povolenia boli udelené a prípravné práce tak môžu začať. Opozícia však považuje manažovanie obchvatu rezortom dopravy za zlé. "My to považujeme za absolútne zlyhanie ministerstva dopravy, ktoré toto od začiatku nemá pod kontrolou," uviedol poslanec Miroslav Ivan z SaS. 

Opozičný poslanec Marosz sa ešte pred letom snažil presadiť, aby ministerstvo dopravy zverejnilo zoznam všetkých vykúpených pozemkov. Parlamentná koaličná väčšina to však nedovolila. Naďalej teda platí, že obchvat by mal byť hotový do konca roka 2020. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy