Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Snehová kalamita na východe Slovenska spôsobila kolaps dopravy a železníc
Zdielať na

Snehová kalamita na východe Slovenska spôsobila kolaps dopravy a železníc

KOŠICE / Mesto Košice pre nepriaznivé počasie vyhlásilo 1. stupeň kalamitnej situácie. TASR o tom informoval hovorca magistrátu Dušan Tokarčík s tým, že silný vietor a intenzívne sneženie obmedzilo premávku mestskej hromadnej dopravy (MHD). Kým výprava autobusov je pre kalamitu obmedzená, električky nejazdia vôbec.

Okrem zhruba desiatich centimetrov vrstvy snehu spôsobuje problémy aj silný nárazový vietor. Cestári v noci nasadili 24 mechanizmov, aktuálne ich je v teréne 30. Posilnené budú ešte o externú techniku a záložné zdroje. Riaditeľ magistrátu na krízovom štábe uviedol, že hlavné ťahy ošetrovali posypovým materiálom už od sobotňajšieho (10. 12.) večera, no silný mrznúci dážď materiál zmyl a eliminoval akéhokoľvek preventívne posypy.

"Našou prioritou je udržať prejazdné hlavné cestné ťahy na území mesta, teda tie, na ktorých premáva MHD a rovnako cesty, ktoré majú slúžiť vozidlám hasičov a záchrannej služby," povedal.

Autobusy majú podľa mesta problémy a výrazne meškajú najmä v kopcovitých terénoch - na Sídlisku KVP, Dargovských hrdinov a v lokalite Podhradová. Električky neboli z dôvodu zamrznutého trakčného vedenia vypravené vôbec. "Prosíme preto obyvateľov mesta aby dnes radšej, ak nikam urgentne nemusia ísť, ostali doma. Aj napriek našej enormnej snahe sa tento boj s prírodou vyhrať nedá," uviedol Čop.

Ak sa dopoludnia situácia nezmení, mesto vyhlási 2. stupeň kalamitnej situácie. Tokarčík pripomenul, že v súvislosti s chodníkmi dostali ich správcovia SMS správu so žiadosťou o údržbu. "Mesto si však zároveň uvedomuje, že do dobrého stavu sa môžu chodníky dostať až potom, ako sa počasie upokojí," dodal.

Situácia sa komplikuje aj v celom kraji

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vyhlásila v nedeľu I. situačný stupeň v úsekoch spadajúcich pod stredisko Rožňava a Košice-okolie. "Najhoršia situácia je na ceste I/67 v úseku Dobšiná - Dobšinský kopec - Dobšinská Ľadová Jaskyňa a ďalších horských priechodoch," uviedol v súvislosti s cestami v Rožňavskom okrese. V Michalovskom okrese sú cesty zjazdné, no s kašovitou vrstvou snehu. Tá je aj na cestách v okrese Trebišov. "Situáciu komplikuje silný vietor a popadané stromy," dodal Hudák.

S kalamitou bojuje aj Prešov

V Prešove je od nedeľného rána vyhlásený stav nebezpečia. Dôvodom je snehová kalamita. Radnica obyvateľov žiada, aby okrem výnimočnej situácie nevychádzali zo svojich domov. "Vyhnete sa tak nechceným zraneniam a umožníte technike pohotovo a rýchlo pracovať na odpratávaní snehu," uvádza.

Prioritou mesta je zabezpečiť, aby ľudia, ktorí budú v pondelok (12. 12.) cestovať do práce a voziť deti do škôl, mali k dispozícii bezpečné a plynulé mestské cestné komunikácie. "Od 23.15 h bola operačným štábom požiadaná spoločnosť Záhrada Real aktivovať svoje služby a začať odpratávať chodníky. Ich prácu budeme v priebehu dňa kontrolovať," dodáva.

Hasiči majú plné ruky práce

Pre silné mrazy a vietor boli hasiči na východnom Slovensku od polnoci doposiaľ vyslaní k 120 udalostiam technického charakteru. TASR o tom informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že na viacerých miestach napadalo viac ako 20 centimetrov snehu. Košickí hasiči vyzývajú občanov, aby z dôvodu bezpečia v nedeľu nikam necestovali.

Najvážnejšia situácia je v Košickom kraji, kde zasahovali 77-krát. Najčastejšie pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov a konárov z cestných komunikácií, v niekoľkých prípadoch aj pri dopravných nehodách. "V obci Drnava v okrese Rožňava sfúkol silný vietor autobus z cesty, v Košiciach hasiči pomáhali viacerým zapadnutým vozidlám," dodali.

FB HaZZ

Obmedzená je aj doprava

Nepriaznivé poveternostné podmienky v nedeľu ovplyvnili situáciu na cestách v Košickom kraji. V niektorých úsekoch došlo k dopravným obmedzeniam. Informuje o tom košická krajská polícia na sociálnej sieti. Pri obci Hrhov je v oboch smeroch na nevyhnutný čas uzatvorená cesta, vyťahujú autobus. "Cesta na Hrhov od Dvorníkov je uzavretá pre nákladnú dopravu. Cesta na Dargov je ťažko prejazdná. Veľmi ťažko prejazdná je cesta Štós, kde je súvislá vrstva snehu," uvádza polícia. Dobšinský kopec je prejazdný len pre osobné motorové vozidlá, a to v oboch smeroch.

Zatvorili cintorín

Verejný cintorín v Košiciach v nedeľu zatvorili. Dôvodom je zvýšené riziko pádu ľadu z konárov stromov a zvýšená hrozba ich polomu pod váhou snehu. Informuje o tom Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach na sociálnej sieti.  Verejnosť žiada, aby plánovanú návštevu cintorína v mestskej časti Juh odložila na iný deň a rešpektovala pokyny pracovníkov správy cintorína. "Areál verejného cintorína opäť otvoríme v pondelok (12. 12.)," uvádza.

Úsek Budimír-Družstevná pri Hornáde je neprejazdný

Cesty na území Košického kraja sú zasnežené a ťažko prejazdné. Momentálne najhoršia situácia je pre silný nárazový vietor v úseku cesty Dvorníky - Včeláre - Hrhov v okrese Košice-okolie. Neprejazdný je úsek cesty Budimír - Družstevná pri Hornáde, kde je šesť vozidiel uviaznutých v snehu. Dobšinský kopec je podľa nej naďalej neprejazdný pre nákladnú dopravu. Horský priechod Soroška je momentálne prejazdný bez obmedzení. V okrese Trebišov sú aktuálne všetky cesty zjazdné.

Súvisiace články