Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred rokom obec vyhorela, teraz aj vďaka Slovákom vstáva z popola
Zdielať na

Pred rokom obec vyhorela, teraz aj vďaka Slovákom vstáva z popola

NOWA BIALA / Minulý rok, 19. júna sa v poľskej dedine Nowa Biala rozhorel požiar, aký Európa už dlho nezažila. Poškodených bolo viac ako 25 domov a na ulici skončilo takmer 30 rodín. Ide o jednu z obcí na poľskom Spiši, kde žijú Slováci dodnes. A práve dobrí ľudia zo Slovenska im pomohli postaviť novú dedinu.

Bolo to niečo podobné ako armagedon, tak si po roku a pol spomínajú ľudia z dedinky Nová Belá na to, čo sa vtedy stalo. "Vyhoreli sme celkom, dom zhorel, mastal a kopec zvierat nám pohorelo," povedala obyvateľka obce Jana Majerčáková. Toto nešťastie ukázalo obrovskú sudržnosť a dobré srdcia mnohých ľudí . Materiálna či finančná pomoc prichádzala z celého sveta. Od Ameriky až po Slovensko. "Poďakovať sa chcem nielen za materiálnu či finančnú pomoc, ale aj za dobré slovo. To bo veľmi potrebné. Lebo títo ľudia boli tak smutní z toho, čo sa stalo. Zhorelo im všetko, čo celý život budovali. Tie minulé sviatky prežili ako prežili, teraz to budú pekné Vianoce," uviedla starostka obce Kristína Venglaž.

Podľa diecézneho riaditeľa spišskej katolíckej charít Pavla Vilčeka podla táto dedina v júni 2021 ľahla popolom, no vďaka Slovákom z neho vstala. Pani Janka nemala ešte minulý rok o takomto čase nič, v tomto zhorenisku bol aj jej dom. A teraz aj vďaka pomoci od ľudí ma konečne strechu nad hlavou. "Ja som bola veľmi rada, že sa nám podarilo urobiť tento domček, keď sa skončila práca, vidíte sami ako to vyzerá. Všetko zle sa na dobre obrátilo a to aj vidieť," uviedla Majerčíková. 

Pani Angela chce na hrozivý požiar zabudnúť, ale nie je to jednoduché, ani ona nemala kde bývať a bez finančnej pomoci od druhých by si nové bývanie nemohla dovoliť. Mnohí si odobrali od úst posledný kúsok chleba, len aby mohli ľuďom pomôcť v takej ťažkej chvíli. Ľudia prišli po požiari o to, čo si budovali celý život a ešte aj teraz sa odkrývajú príbehy, pri ktorých naskakauje husia koža. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy