Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tragédia vo Vysokých Tatrách: Lavína pod Priečnym sedlom si vyžiadala dve obete
Zdielať na

Tragédia vo Vysokých Tatrách: Lavína pod Priečnym sedlom si vyžiadala dve obete

VYSOKÉ TATRY / Lavína vo Vysokých Tatrách si vyžiadala životy dvoch turistov vo veku 36 a 41 rokov, ktorí sa napriek varovaniam chatárov vybrali do Priečneho sedla. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Vo večerných hodinách, 10. decembra, sa na záchranárov HZS vo Vysokých Tatrách so žiadosťou o pomoc obrátila priateľka slovenského turistu, ktorý sa ráno vybral aj s kamarátom na túru do Malej Studenej doliny. Dvojica mala v úmysle prejsť cez Priečne sedlo alebo vystúpiť na Širokú vežu. Nakoľko celé popoludnie sa jej nedarilo s ním skontaktovať a podľa dohody ich mala vo večerných hodinách vyzdvihnúť v Starom Smokovci, informovala HZS.

Po preverení chát v trase ich postupu sa záchranárom podarilo zistiť, že dvojica bola poslednýkrát videná na Téryho chate, odkiaľ sa aj napriek varovaniam zamestnancov vybrali do Priečneho sedla. Následne sa podarilo zistiť, že v približne rovnakom čase sa aj zo Zbojníckej chaty do Priečneho sedla vybrala dvojica turistov, no pre zlé podmienky pod sedlom sa otočili a vrátili na Zbojnícku chatu. Zo sedla nevideli nikoho zostupovať a v snehu neboli žiadne stopy.

​​Oblasť pod Priečnym sedlom šiel okamžite preveriť dobrovoľný záchranár HZS, pracujúci na chate spolu s ďalším kolegom. Z doliny spozorovali veľkú lavínu, ktorá sa uvoľnila spod Priečneho sedla. Vizuálne a aj pomocou lavínových vyhľadávačov preto začali prehľadávať lavínište, no bezúspešne. Zo Starého Smokovca medzitým odišli záchranári HZS s vyhľadávacím systémom Recco a dvaja psovodi s lavínovými psami. Po príchode na lavínište krátko po sebe pes označil miesta zasypania oboch mužov.

Žiaľ, 36 a 41-roční turisti pád lavíny neprežili. Pre výrazne zhoršujúce sa poveternostné podmienky, husté sneženie, silný vietor, zvyšujúce sa riziko pádu ďalších lavín, sa záchranári po zdokumentovaní nehody a nevyhnutných úkonoch ešte v noci vrátili na základňu. Transport nebohých prebehne hneď, ako to poveternostné podmienky a lavínová situácia dovolia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy