Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Včelárom ničili úle. Fotopasca zachytila na mieste starostu
Zdielať na

Včelárom ničili úle. Fotopasca zachytila na mieste starostu

Zdroj: Facebook

PERÍN / Včelári z okolia Košíc zažili poriadny šok. Niekto zničil ich úle na lúke nad obcou Perín- Chym. Najskôr si mysleli, že to majú na svedomí vandali. Situácia sa však zopakovala a tak nastražili fotopascu. Fotografie zachytili pri úľoch miestneho starostu.

Včelári našli poprevracané úle už tretíkrát v priebehu dvoch týždňov. O to viac zostali šokovaní, keď zistili, že úle zničil samotný starosta. "Fotopasca nasnímala, že samotný pán starosta z obce Perín so súkromným autom nám vyvracia včelstvo," hovorí včelár Slavomír Fekete.

Množstvo včiel zahynulo, iné v poškodenom úli vytopila voda počas búrky. Následky ešte stále nie sú jasné, včelári netušia koľko včiel matiek uhynulo. Bez nich totiž vymrie celá rodina. "Normálny človek to nemôže urobiť, ja si to neviem vysvetliť, prečo, komu ubližujeme, netuším," hovorí včelár Pavol Leško.

Starosta sa k situácii vyjadril telefonicky. "Obec vyhlásila vojnu viacmenej tým včelárom, ktorí si neplnia všeobecné záväzné nariadenia súvisiace s kočovaním včiel, a umiestňujú si včelstvá tam, kde nemajú na to žiaden súhlas. Včelstvá sú neoznačené, na hraničnom priechode alebo v blízkosti poľovných zariadení," vyjadril sa starosta obce Ladislav Molnár.

Súhlas od majiteľa pozemkov

Včelári tvrdia, že súhlas na umiestnenie včiel majú od majiteľa pozemkov. "Prečo nás neoslovil, neviem. Veď je verejný činiteľ," hovorí jeden zo včelárov. "Prečo to urobil včelám. Čo mu urobili včely? Tie patria do prírody," hovorí ďalší.

"Nevieme ich kontaktovať a ani nevieme ich vyzvať, čiže nie je to bol proti včelám, je to boj proti nedisciplinovaným včelárom," pokračuje Molnár. Starosta, ktorý je zároveň veterinárom tvrdí, že bol úle skontrolovať, ich úmyselné zničenie však nepriznáva.

"Nie je to správna. Keď idete autom v metrovej tráve, kde je nejaká paleta alebo nejaké drevo, netvrdím, že sa taká záležitosť nemohla stať. Ja som len prešiel a prehliadol som všetky tie včelstvá, ktoré tam sú. Zistil som, že nemajú náležitosti na ich umiestnenie tam, kde sa nachádzali," dodal starosta.

Včelári škody vyčíslili na zhruba 3 tisíc eur. Prípad bude riešiť aj polícia, muži totiž podali trestné oznámenie. "Bol som z toho strašne nešťastný. Som z toho znechutený," dodáva jeden zo včelárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy