Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Comey: Trump si prial, aby FBI zastavila vyšetrovanie Flynna
Zdielať na

Comey: Trump si prial, aby FBI zastavila vyšetrovanie Flynna

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Bývalý riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Come vo štvrtok pred senátnym výborom uviedol, že Donald Trump mu dal najavo želanie zastaviť vyšetrovanie prezidentovho bývalého bezpečnostného poradcu Michaela Flynna.

O toho sa FBI zaujíma pre jeho styk s Rusmi, ktorí vraj chceli zasahovať do minuloročných prezidentských volieb v USA. Come však povedal, že Trump výslovne nežiadal zastavenie vyšetrovanaie tohto možného ruského zasahovania do kampane, a uviedol, že v čase, keď zastával funkciu šéfa FBI, prezident osobne predmetom vyšetrovania nebol.

Come pred senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami vyhlásil, že si je istý snahou Ruska ovplyvňovať minuloročnú kampaň pred americkými prezidentskými voľbami. Práve vyšetrovanie tohto vplyvu bolo podľa Comeyho pravým dôvodom, prečo ho prezident Trump minulý mesiac nečakane odvolal.

Trump podľa Comeyho slov o zastavení vyšetrovania ruského ovplyvňovanie výslovne nežiadal. Comey ale povedal, že bol šokovaný, keď mu šéf Bieleho domu naznačil, že by FBI mala zastaviť vyšetrovanie bývalého prezidentovho bezpečnostného poradcu Michaela Flynna, ktorý sa ešte pred Trumpovou inauguráciou schádzal s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakem.

Comey pripustil, že Trumpove slová si vyložil ako rozkaz. Comey pri  vypočutí poznamenal, že Trump mu pred jeho odvolaním naznačoval, že jeho zotrvanie v čele FBI podmieňuje lojalitou voči prezidentovi. Zdravý rozum mi hovoril, že Trump niečo chce výmenou za to, že ma ponechá na čele FBI, uviedol Comey. Zároveň zopakoval svoju domnienku, že pravým dôvodom jeho odvolania bolo práve vyšetrovanie ruského problému.

Comey tiež povedal, že Trumpova administratíva sa snažila očierňovať jeho osobne aj FBI používaním klamstiev a zjednodušovania. Exšéf FBI vyhlásil, že meniace sa odôvodnenie jeho odvolania ho miatlo a znepokojovalo. Trump mu vraj skôr opakovane hovoril, že svoju prácu robí dobre. Comey takisto potvrdil, že si robil zápisy z rokovania s Trumpom, pretože tušil, že ich bude potrebovať. U predchádzajúcich prezidentov Georgea Busha a Baracka Obamu vraj takto nepostupoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy