Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborníci varujú: Východnému Slovensku hrozí nedostatok pitnej vody
Zdielať na

Odborníci varujú: Východnému Slovensku hrozí nedostatok pitnej vody

SNINA / Na východe Slovenska nie sú podľa odborníkov podzemné zdroje pitnej vody. Situáciu pre to zachraňujú vodné nádrže. Tie však skôr či neskôr stačiť podľa všetkého nebudú.

Severovýchodná časť Slovenska je región, ktorý trpí nedostatkom pitnej vody. Vodná nádrž Starina v okrese Snina najskôr zásobovala vodou len zopár okresov. Neskôr prišli na rad i krajské mestá. "Pre okresy Michalovce, Trebišov, Vranov a Humenné. Keďže bol nedostatok pitnej vody pre okresy Košice a Prešov, bol práve do týchto miest vytvorený diaľkovod o dĺžke 134 kilometra," doplnil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Dialo sa to koncom 80. rokov  20. storočia a už vtedy to bolo o 5 minút 12. Pomáhať musela i armáda. "Košice mali režimové opatrenia na zásobovanie vody," povedal správca vodárenskej nádrže Juraj Motyčka. Teraz síce východniari nedostatok pitnej vody nepociťujú, no aby to tak zostalo i v budúcnosti, podľa odborníka sa problematikou treba zaoberať už dnes. "Bolo by veľmi drahé postaviť priehradu v tejto časti republiky, rovnako ako aj čerpať vodu z iných častí Slovenska," vysvetlil riaditeľ Geologického ústavu Dionýza Štúra Branislav Žec.

Riešenie existuje

Východoslovenská vodárenská už pred niekoľkými rokmi našla riešenie v podobe vybudovania nádrže Tichý potok. To je však v nedohľadne. Mnohí sa podpísali pod petíciu proti. Odborník vysvetľuje, že čas hrá v tomto prípade proti nám. "Vývoj počasia a klimatické zmeny nasvedčujú tomu, že bude nedostatok vody," doplnil Motyčka. 

Súvisiace články