Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Unikátny rímsky vodopád v Betliari opravujú
Zdielať na

Unikátny rímsky vodopád v Betliari opravujú

BETLIAR / Vzácny a unikátny vodopád, ktorý sa nachádza v areáli betliarskeho (okres Rožňava) kaštieľa, prechádza celkovou rekonštrukciou. Andrássyovci tam v minulosti chovali ľadové medvede. Oprava zrejme potrvá až do polovice septembra.

Okolo vodopádu je momentálne rozastavené lešenie. "Vodopád bol poškodený vandalmi, taktiež rozrastajúcou sa zeleňou," zástupkyňa riaditeľa Múzea Betliar Tímea Mátéová.

"Rozpadávalo sa kamenné murivo. Bola potrebná aj revitalizácia okolia," dodala hovorkyňa tamojšieho múzea Judita Krajčiová. 

Chovanie medveďov

Rímsky vodopád je kľúčovou stavbou parku. Už pred rokom 1823, kedy vodopád vznikol, si dali Andrássyovci vypracovať projekt na jeho stavbu. Ten sa zachoval dodnes. 

Betliarsky vodopád je unikátny. Padá z výšky asi desať metrov, ale malo aj jedinečnú funkciu. "V priestoroch vodopádu chovali Andrássyovci ľadové medvede," upresnila Mátéová. Toto miesto ale momentálne prístupné nie je, keďže firma pracuje aj na celkovom spevnení stavby, vyčistení zarastených vôd a na sfunkčnení vodného systému. 

Zákaz vstupu

Pre rekonštrukciu platí momentálne prísny zákaz vstupu. "Približne v polovici septembra by sa mala rekonštrukcia ukončiť," uzavrela  Krajčiová. 

Veľký vodopád patrí medzi zaujímavé stavby v parku. Ako súčasť unikátneho vodného systému ho dal vyprojektovať a postaviť záhradník Jozef Bergmann  počas druhej veľkej úpravy parku v 20. rokoch 19. storočia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy