Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z charitného domu plánujú vysťahovať 82 ľudí na ulicu. Pomôcť im chce Bratislavčan
Zdielať na

Z charitného domu plánujú vysťahovať 82 ľudí na ulicu. Pomôcť im chce Bratislavčan

KOŠICE / Charitnému domu, v ktorom na nohy postavili desiatky bezdomovcov, hrozí zánik a deložovanie. Stalo sa to po kontrole hasičov. Súčasní klienti sú z tejto situácie smutní a pripravujú sa na tuhú zimu na ulici. Našťastie sa do redakcie TV JOJ ozval Bratislavčan, ktorý sa rozhodol košickým ľuďom bez domova pomôcť.

Po požiarnej revízii v útulku prišiel príkaz na ukončenie činnosti. Ľuďom na okraji spoločnosti hrozí to najhoršie. "Je to naozaj vážna situácia," vraví poslankyňa NR SR, Alena Bašistová. 

Hraničný termín na vysťahovanie 82 ľudí bez domova je 15. októbra. Našťastie ich osud sa môže otočiť. Po odvysielaní reportáže v TV JOJ sa ozval jeden muž, ktorý by týmto ľuďom rád pomohol. 

Skutky, nie reči 

"Strašne ma to nahnevalo, hneď som písal mail, aby sa to riešilo," vraví anonymný záchranca Oliver. Do Košíc pre to pricestoval až z Bratislavy, ale svoju identitu nechce zverejniť. "Nemusia vedieť, kto to chce zafinancovať, kto to chce spraviť. Keď nemá na to nikto iný s prepáčením gule, tak to spravím ja," dodáva Oliver.

Doposiaľ totiž nepomohli ani stretnutia na najvyššej úrovni. Zariadenie pre bezdomovcov musí spĺňať normy ako hotelové zariadenie. "Nevyhovujúce boli schodišti, ich šírka, ale aj únikové východy," vraví Bašistová. "To je najmenší problém spraviť schodisko. So stavbou nie je problém, spravíme všetko," povedal odhodlane Oliver. Na obhliadku mu stačila necelá hodina a miesto rečí prišiel s návrhmi riešenia. 

Viac rúk

"Či je to záchrana, to je ešte predčasné rozprávať, ale určite je to dobrý krok," myslí si riaditeľ arcidiecéznej charity, Cyril Korpesio. "Oslovili nás aj iní podnikatelia, ktorí sú ochotní priložiť ruku k dielu," uviedla poslankyňa. Tá si tiež myslí, že s podobným problémom sa budú pasovať aj ľudia z ďalších zariadení. Dôvodom je, že sa do toho v minulosti neinvestovalo, nakoľko boli prenajaté neziskovým organizáciám a tie nemali dostatok finančných prostriedkov či už na prestavbu, alebo údržbu. 

Pozrite si archívnu reportáž o danom probléme: 

Súvisiace články