Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Sobranciach je epidémia žltačky, nakazených je viac ako sto ľudí
Zdielať na

V Sobranciach je epidémia žltačky, nakazených je viac ako sto ľudí

SOBRANCE / Mimoriadnu situáciu na území mesta Sobrance vyhlásil v stredu popoludní primátor Pavol Džurina. Ako uviedol vo vyhlásení zverejnenom na stránke mesta, dôvodom je ohrozenie zdravia verejnosti druhého stupňa – zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A, ľudovo nazývanej žltačka.

Podľa Džurinu na území mesta bolo k 21. septembru potvrdených 104 prípadov žltačky. 

Najohrozenejšie 3 ulice

„Najkritickejšia je situácia v lokalite Michalovská ulica, kde žije okolo 600 Rómov vo veľmi nízkych hygienických podmienkach. Ďalšie ohniská nákazy sú na Bernolákovej a Gorkého ulici. Na Michalovskej ulici sme začali s likvidáciou čiernej skládky odpadov, na čo sme nasadili ťažké mechanizmy,“ uviedol primátor Džurina. Doložil, že žltačka je rozšírená po celom meste.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach verejnou vyhláškou oznamuje vydanie rozhodnutia na predchádzanie prenosného ochorenia hepatitídy typu A u detí predškolského a školského veku v meste Sobrance.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva nariadil povinné očkovanie proti žltačke detí do 15 rokov. Zároveň nariaďuje bezodkladne podrobiť sa lekárskemu dohľadu, aby sa zistili ťažkosti a klinické príznaky, ktoré môžu súvisieť s uvedeným ochorením.

Zákaz podujatí

V mestečku Sečovce v okrese Trebišov platí až do 28. októbra zákaz organizovať hromadné podujatia pre všetky fyzické aj právnické osoby. Zákaz vydal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trebišov v súvislosti so zvýšeným výskytom žltačky a v rámci opatrení na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení v meste Sečovce. Informuje o tom internetová stránka mesta.

V súčasnosti je chorobnosť na vírusovú hepatitídu typu A v územnej pôsobnosti RÚVZ Trebišov porovnateľná s chorobnosťou na žltačku typu A v územnej pôsobnosti RÚVZ Michalovce, oba úrady evidujú vyše sto chorých.

V meste bola kritická situácia už aj v auguste. Viac vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy